Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Για μια χαμένη ευκαιρία να προσφερθεί βοήθεια σε όσους πλήττονται από τη φτώχεια, την πείνα και τις αρρώστιες κάνουν λόγο ΜΚΟ

Για μια χαμένη ευκαιρία να προσφερθεί βοήθεια σε όσους πλήττονται από τη φτώχεια, την πείνα και τις αρρώστιες κάνουν λόγο ΜΚΟ
Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη απέτυχαν να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια στους φτωχούς κι έχασαν την ευκαιρία να υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου, τόνισαν μη κυβερνητικές οργανώσεις σήμερα.



Η Oxfam επισήμανε πως αν και υπήρξε κάποια πρόοδος στη σύνοδο κορυφής της G7 της Βαυαρίας όσον αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά "υπαναχώρησαν από το να προωθήσουν οποιαδήποτε αληθινή αλλαγή" για το ένα δισεκατομμύριο και πλέον ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια.

Το μόνο προσφέρθηκε είναι "λιγοστές, διάσπαρτες πρωτοβουλίες χωρίς χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των τεράστιων παγκόσμιων προκλήσεων της πείνας, της ανισότητας και των ασθενειών", τόνισε ένας εκπρόσωπος της Όξφαμ για θέματα που άπτονται της G7. "Πρόκειται για ένα χαστούκι στο πρόσωπο για εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν αρκετά ούτε για να τραφούν, ή που δεν μπορούν να πληρώσουν για ζωτικής σημασίας υγειονομική περίθαλψη", πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ΜΚΟ επέκρινε ιδίως τη δέσμευση της G7 ότι 500 εκατ. άνθρωποι θα σωθούν από τη φτώχεια και τον υποσιτισμό, σημειώνοντας πως δεν συνοδεύθηκε από καμιά δέσμευση για τη χρηματοδότηση του στόχου αυτού, ή το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία επαλήθευσης της επίτευξης του στόχου.
Πολλές οργανώσεις αρωγής και ΜΚΟ προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τη σύνοδο της 7ης και 8ης Ιουνίου για να ασκήσουν πιέσεις στους ηγέτες της G7 να δεσμευθούν για την προσφορά πόρων, σε μια κρίσιμη χρονιά για την ανάπτυξη: οι νέοι στόχοι για την διεθνή ανάπτυξη τα επόμενα 15 χρόνια αναμένεται να υιοθετηθούν από τα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο.

Η οργάνωση World Vision, από τη δική της πλευρά, επισήμανε ότι η διήμερη σύνοδος κορυφής της G7 στη Βαυαρία δεν πρόσφερε τίποτε που θα μπορούσε να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου, ιδίως εκείνα που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες.

"Ήρθαμε στη φετινή σύνοδο ζητώντας να γίνουν απτές δεσμεύσεις υπέρ των πιο ευάλωτων παιδιών του κόσμου και παρά το ότι συζητήθηκαν ζητήματα όπως είναι η πείνα και η ανοσοποίηση, (σ.σ. οι δεσμεύσεις) δεν ήταν σε καμιά περίπτωση όσο φιλόδοξες ελπίζαμε", τόνισε στέλεχος της World Vision.
Η ίδια οργάνωση εκτίμησε ότι "οι ηγέτες της G7 έχασαν μια ευκαιρία να αναλάβουν πρωτοβουλία για το μέλλον των παιδιών, ειδικά όσων ζουν με τις συνέπειες πολέμων και συγκρούσεων και όσων πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να προλαμβάνονται εύκολα". Το μόνο που έκανε η σύνοδος κορυφής της G7, πρόσθεσε η World Vision, είναι να "βάλει ένα τσιρότο στα συμπτώματα".

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου