Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Δεν υπογράφουμε Μνημόνιο, θέλουμε αναδιάρθρωση του χρέους

Αλ. Τσίπρας: Δεν υπογράφουμε Μνημόνιο, θέλουμε αναδιάρθρωση του χρέους
«Δεν υπάρχει για μας προοπτική νέου Μνημονίου», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας χθες τη Βουλή και την κοινωνία για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τη στάση της κυβέρνησης. Το μεγάλο διακύβευμα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσδιόρισε τις έξι στρατηγικές επιδιώξεις της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση:
- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που έχουν ήδη γίνει αποδεκτά και έχουν μειώσει το κόστος για τον λαό κατά 8 δισ. τον επόμενο ενάμιση χρόνο και κατά 1,5 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια.

- Απομείωση, αναδιάρθρωση του χρέους
- προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού
- αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας
- επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της πορείας απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων (σε συνεννόηση με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα υπάρξει νομοθέτηση το επόμενο διάστημα)
- ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει επενδυτικό σοκ στην ελληνική οικονομία.
«Διαπραγματευόμαστε σκληρά προκειμένου να τελειώνουμε με τους λογαριασμούς σας, να τελειώνουμε με τα Μνημόνια», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «και δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε συμφωνία που δεν θα βγάζει τη χώρα στις αγορές μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους». «Μετά από 5 χρόνια χρειαζόμαστε μια λύση που θα τελειώνει οριστικά την συζήτηση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, θα βάζει τέλος στη λιτότητα και την κρίση χρέους», υπογράμμισε.
Η αντιπολίτευση να συνταχθεί με την εθνική προσπάθεια
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως τη Ν.Δ., να απαντήσουν «αν θα συνταχθείτε μαζί μας στην εθνική προσπάθεια απαιτώντας αναδιάρθρωση ή με τους δανειστές που ζητούν περισσότερα πλεονάσματα, δηλαδή αφαίμαξη και του ιδιωτικού τομέα για τον οποίο υποτίθεται ότι νοιάζεστε».Από τις απαντήσεις των Σαμαρά, Θεοδωράκη και Βενιζέλου διαπίστωσε ότι «υπάρχει μία προσδοκία που τους συνδέει: ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε νέο Μνημόνιο. Και μάλιστα θα το υπογράψει η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αναδείχθηκε ενάντια στη λογική των Μνημονίων». «Καταλαβαίνω τη λογική σας και την προσπάθεια να μην αναλάβετε τις ευθύνες σας, αλλά μην προσδοκάτε άδικα. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο. Και αν δίνουμε μία σκληρή μάχη, είναι γιατί δεν συνηθίζουμε να υπογράφουμε ό,τι μας έφερναν, όπως κάνατε εσείς», τόνισε και πρόσθεσε χειροκροτούμενος: «Προσπαθούμε να κλείσουμε τους δικούς σας λογαριασμούς, τις δικές σας δεσμεύσεις, τις δεσμεύσεις από τα Μνημόνια που υπογράψατε».
Ο αντιμνημονιακός Σαμαράς
Πάντως από τη στάση του Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός κράτησε ότι «συντάσσεστε με την εθνική γραμμή να μην γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο των δανειστών. Βοηθά αυτό την κυβέρνηση στη διαπραγματευτική της προσπάθεια». «Είδαμε τον αντιμνημονιακό Σαμαρά που είχαμε ξεχάσει», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην άρνηση της Ν.Δ. να συμφωνήσει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά: «Στον επόμενο διαπραγματευτικό γύρο θα πω πως αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να τον αυξήσουμε, εγώ δεν μπορώ να πάω πέρα από αυτό. Καταγράφω τη θέση σας. Αλλά όταν ο κ. Χαρδούβελης έστελνε το mail, δεν σας είχε ρωτήσει; Διότι κάνετε ένα σφάλμα: συγκρίνετε την πρόταση των δανειστών με την πρόταση που εσείς κάνατε! Αυτό είναι άσκοπο, διότι θα δείτε ότι είναι σχεδόν ταυτόσημη. Η πρόταση των δανειστών είναι χαμηλότερη κατά 8 δισ. ως προς τα πλεονάσματα των 2 επόμενων ετών. Στο mail προβλέπατε την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Την κατάργηση του ΕΚΑΣ πρώτος την έφερε ο υπουργός σας, ο κ. Στουρνάρας. Άρα τι έκαναν οι δανειστές; Περιέλαβαν όλες τις προτάσεις που εσείς κάνατε και διαπραγματευόσαστε».
Προειδοποιήσεις προς τους δανειστές
Σε κάθε περίπτωση ο λαός, είπε ο πρωθυπουργός, «πέρα από περήφανος, να είναι και ήσυχος. Η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις και η επιμονή της σύντομα θα φέρει καρπούς». Έστειλε δε και σαφές μήνυμα στους δανειστές: «Ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός μιας χώρας αποτελεί και ηθικό ζήτημα, που αγγίζει τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί δεν θα αισθάνονται υπερήφανοι γι' αυτή την τακτική. Είναι καιρός να αποδείξουν αν δουλεύουν για τη λύση ή για να υποτάξουν μια χώρα και τον λαό. Γιατί αν δουλεύουν για να μας υποτάξουν, να ξέρουν ότι θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα». Μετά δε την απόφαση για πληρωμές του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, «είναι σαφές ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Ο χρόνος πλέον δεν λιγοστεύει για μας, αλλά για όλους»...
Ενιαίο σύνολο η ελληνική πρόταση
Στο πλαίσιο των μηνυμάτων προς τους δανειστές ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς «αποτελεί βάση συζήτησης μόνο ως ενιαίο σύνολο. Οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα, ότι δεν θα συνεχιστεί το θέατρο σκιών» και ότι «το κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης είναι να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης», που θα γίνει «σε συνδυασμό με μια λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους». Και διευκρίνισε πως θέλει «ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του χρέους και όχι μια απλή υπόσχεση σε μια απόφαση του Eurogroup, όπως έγινε το 2012 και ποτέ δεν υλοποιήθηκε».
Αναφερόμενος στη στάση των δανειστών ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «κάποιοι έχουν στρατηγική διαίρεσης της Ευρώπης. Θέλω να πιστεύω όμως ότι αυτές αποτελούν μειοψηφικές φωνές», ενώ δεν έκρυψε πως «η εισήγηση που μου παρέδωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα παρέδιδαν μια πρόταση που δεν θα ελάμβανε υπόψη το κοινό έδαφος των διαπραγματεύσεων». «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι μετά από 5 χρόνια λιτότητας δεν θα μπορούσε να βρεθεί βουλευτής που θα ψήφιζε την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση 10% του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα», πρόσθεσε δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις».
Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στην κριτική του Αντ. Σαμαρά ότι θέλει την «ιερή αγελάδα» του Δημοσίου: «Ποια είναι η ιερή αγελάδα; Μήπως οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το θράσος να λέει ότι είναι μονομερής ενέργεια και θα μας θέσουν εκτός διαπραγμάτευσης οι δανειστές;», ρώτησε και υπενθύμισε πώς η Ν.Δ. στήριξε τον ιδιωτικό τομέα: 30% ανεργία, λουκέτα στις επιχειρήσεις, παγωμένο ΕΣΠΑ.
Το Ποτάμι θέτει θέμα που δεν θέτει ούτε η Μέρκελ!
Ακόμη ο πρωθυπουργός σχολίασε και την αναφορά του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη ότι «ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει» στις 14 Ιουνίου. Σημείωσε ότι ο Στ. Θεοδωράκης θεωρεί πως τελειώνει ο χρόνος μόνο για την Ελλάδα και επεσήμανε: «μας βάλατε ένα όρο: την 14η Ιουνίου. Γιατί; Προφανώς γιατί είναι η ημερομηνία που κλείνει για λίγες μέρες η γερμανική Βουλή. Αυτό το θέμα δεν μου το έθεσε ούτε η κυρία Μέρκελ στις μεταξύ μας συναντήσεις και μου το θέτετε εσείς μέσα στην ελληνική Βουλή;». «Χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Χρονικό όριο θα είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας», ξεκαθάρισε χειροκροτούμενος.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου