Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση η Ελλάδα να πιέζεται από παντού να υποχωρήσει

g7_igetes_prasinada
Οι εταίροι της Αθήνας ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Με δηλώσεις τους τόσο η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, όσο και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησαν ότι ο χρόνος τελειώνει και κάλεσαν την Αθήνα να βιαστεί.


«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Δευτέρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαυαρία, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου του G7.

«Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ταυτόχρονα η Ελλάδα πρέπει να προτείνει και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις» είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος. Υπάρχει η κοινή θέση των τριών Θεσμών. Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος. Ολοι εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση».

«Ολοι στο τραπέζι (σ.σ. της Συνόδου) θέλουν η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη. Ομως υπάρχουν κανόνες που πρέπει να γίνουν σεβαστοί», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ.

Αναφερόμενη στο παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ιρλανδία, η καγκελάριος είπε ότι «τα μέτρα που είχε προτείνει η τρόικα ήταν επιτυχή αλλού».

Η γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι την προσεχή Τετάρτη θα έχει συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες. «Θα συζητήσουμε σχετικά με το πόσο έχουμε προχωρήσει» είπε η κυρία Μέρκελ.

«Κάθε μέρα τώρα μετράει. Πρέπει να γίνει η απαραίτητη δουλειά» προειδοποίησε η Ανγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι το ελληνικό ζήτημα «συζητήθηκε, αλλά για λίγο» στη Σύνοδο του G7 στη Βαυαρία.

Ολάντ: «Πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου»
Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να επιταχύνουν τις συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου ώστε να αποφευχθούν αμφιβολίες και φαινόμενα κερδοσκοπίας αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά το τέλος της Συνόδου του G7.

«Υπάρχει μια προθεσμία για το τέλος Ιουνίου», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στο τέλος ενός προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και στις προθεσμίες αποπληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Αυτή είναι η απώτατη δυνατή προθεσμία, αλλά τίποτα δεν μας σταματά από το να πάμε πιο γρήγορα και νομίζω πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάει γρηγορότερα για να αποφύγει τις αμφιβολίες ή τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Αν θέλουμε –και όλοι μας θέλουμε, Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε πει ότι θέλουμε– η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς μία λύση σε ένα χρονικό πλαίσιο πριν από το τέλος του μήνα».

Νουαγιέ: «Εξαιρετικά επείγον να καταλήξει η Ελλάδα σε συμφωνία»
«Αποκλειστικά δικό της» χαρακτήρισε το πρόβλημα της Ελλάδας το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστιάν Νουαγιέ.

«Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι αμιγώς δικό της. Είμαι ανήσυχος για την Ελλάδα. Το πρόβλημα για τη χώρα είναι να επανεκκινήσει την οικονομία της και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», είπε Νουαγιέ προσθέτοντας ότι «είναι εξαιρετικά επείγον για τη χώρα μας να φτάσει σε συμφωνία.

«Είναι θέμα ημερών», τόνισε. tanea


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου