Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Νέα κυβερνητική συμφωνία και ανασχηματισμό ζητούν ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Πρωτοβουλίες για νέα προγραμματική συμφωνία, αλλαγές στην κυβερνητική λειτουργία και τη διενέργεια ανασχηματισμού, αναλαμβάνουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αμέσως μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Τα μηνύματα έχουν ήδη σταλεί προς το Μαξίμου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε τη συζήτηση για το διάστημα μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
, όταν ο κ. Βενιζέλος κυρίως αλλά και ο κ. Κουβέλης επιχείρησαν να ανοίξουν ζητήματα λειτουργίας της κυβέρνησης κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Μαξίμου.
Ζήτημα επιβίωσης

Κατά διασταυρωμένες πληροφορίες, το ζήτημα υπερβαίνει τις συνήθεις κινήσεις τακτικής των τριών κομμάτων της κυβέρνησης και την προσπάθειά τους να ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα τους και αφορά τη δυνατότητα ή την αδυναμία της κυβέρνησης να ψηφίζει νομοσχέδια στη Βουλή, ώστε να συνεχίσει με σχετική ομαλότητα τη θητεία της.

Λίγες ημέρες πριν, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» πέρασε οριακά, χωρίς τις ψήφους της ΔΗΜΑΡ αλλά και χωρίς τις ψήφους δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις προχθές νομοσχέδιο του υπουργού Τουρισμού Κ. Μουσουρούλη δεν θα πέρναγε, αν ο υπουργός δεν προέβαινε σε αλλαγές, κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής και έπειτα από προειδοποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που απειλούσαν ότι αν δεν γίνουν, δεν ψηφίζουν.

Κυρίως από την πλευρά της Ιπποκράτους, έχουν γίνει παράπονα προς το Μαξίμου ότι η τρικομματική αντιπροσωπεία που λειτουργεί -υποτίθεται- προπαρασκευαστικά πριν από κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει ατονήσει, ενώ υπουργοί της Ν.Δ. λειτουργούν αιφνιδιαστικά, καταθέτοντας την τελευταία στιγμή νομοσχέδια ή τροπολογίες χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ ότι η κυβέρνηση κινείται στα όρια του Συντάγματος εφ' όσον δεν συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο, δεν λειτουργεί η κυβερνητική επιτροπή και οι αποφάσεις λαμβάνονται στις συσκέψεις των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίες όμως είναι ουσιαστικά άτυπες και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, έχουν βάση.

Μαγική εικόνα

Και την ίδια στιγμή που μεταξύ τους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φιλοτεχνούν μία εικόνα συνεργασίας και συνεννόησης, Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου κατηγορούν το Μαξίμου ότι, αγνοώντας επί της ουσίας την προγραμματική συμφωνία και λειτουργώντας συνεχώς με διαρροές εναντίον του ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως εναντίον της ΔΗΜΑΡ, υπονομεύει τη συνοχή της κυβέρνησης, «σπρώχνοντας» τη ΔΗΜΑΡ προς την έξοδο.

«Πρέπει αυτή η σελίδα να κλείσει και να ανοίξει μία καινούργια. Αλλιώς θα βρεθούμε προ εκπλήξεων που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε», λέει στην «Κ.Ε.» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εννοώντας ότι το κλίμα στη Βουλή είναι τέτοιο που αν δεν δοθούν νέες κατευθύνσεις, τα όρια της κυβέρνησης είναι πλέον στενά.
πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου