Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Σερβία: «Όχι» σε πρόταση Ε.Ε. για συμφιλίωση με Κόσοβο


Οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει από τη Σερβία να απαντήσει εάν δέχεται να παραιτηθεί από τον ουσιαστικό έλεγχο που ασκεί στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, με αντάλλαγμα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.




Η Σερβία απέρριψε την Δευτέρα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμφιλίωση με την πρώην επαρχία του Κοσόβου, σε μία κίνηση που ενδέχεται να κλυδωνίσει την προσπάθεια του Βελιγραδίου να ενταχθεί στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης.


Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει στη Σερβία προθεσμία έως την Τρίτη προκειμένου να απαντήσει εάν δέχεται να παραιτηθεί από τον ουσιαστικό έλεγχο που ασκεί στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, ως αντάλλαγμα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Παρά ταύτα, το Βελιγράδι απέρριψε την πρόταση της Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι δεν εγγυάται την προστασία και τα δικαιώματα της σερβικής μειονότητας που κατοικεί στο Κόσοβο.

«Η σερβική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί του προτεινόμενους όρους [...] καθώς δεν εγγυώνται την απόλυτη ασφάλεια και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Σέρβους στο Κόσοβο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς. «Μία τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί και δεν θα οδηγούσε σε μία βιώσιμη και λύση διαρκείας», συμπλήρωσε.

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία το 2008, ωστόσο, το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την πρώην επαρχία του ως ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα, η σερβική μειοψηφία που κατοικεί στην περιοχή αρνείται να αποδεχθεί την εξουσία της Πρίστνα.

Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει πως το Βελιγράδι οφείλει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με τα γειτονικά κράτη προτού αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, έχοντας παράλληλα προειδοποιήσει ότι, έπειτα από οκτώ γύρους διαπραγματεύσεων, η Ε.Ε. δεν πρόκειται να εμπλακεί ξανά ως μεσάζοντας για την επίλυση του προβλήματος.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου