Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Εντονες διεργασίες για το Κυπριακό Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών Σαμαρά - Ομπάμα.



Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καταδεικνύει την ιδιαίτερη βαρύτητα που προσδίδει η Ουάσιγκτον στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που τοποθετείται χρονικά τον Οκτώβριο. Η Λευκωσία έχει γίνει δέκτης της πρόθεσης της διεθνούς κοινότητας να ανακινηθεί το ζήτημα και να καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί λύση, αμέσως μετά την επικράτηση του κ. Αναστασιάδη στις κυπριακές εκλογές. Ο Κύπριος πρόεδρος ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν πρώτα τα μείζονα ζητήματα που ανέκυψαν από την οικονομική κρίση. Καθώς ο Οκτώβριος πλησιάζει, οι προεργασίες εντείνονται.



Η βούληση των ενδιαφερόμενων μερών -όπως έχει εκδηλωθεί από Ε.Ε., ΗΠΑ και άλλους διεθνείς «παίκτες»- είναι να προχωρήσει μια γρήγορη διαπραγμάτευση, η οποία εντός ολίγων μηνών να έχει καταλήξει σε πρόταση επί της οποίας θα πρέπει να αποφασίσουν τα δύο μέρη. Η Λευκωσία έχει ήδη ενημερώσει σε ένα πρώτο κύκλο επαφών για την πρότασή της για επιστροφή της Αμμοχώστου. Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητεί την επιστροφή της Αμμοχώστου ως μια κίνηση καλής θέλησης, που θα προσέδιδε άλλο χαρακτήρα και δυναμική στον νέο κύκλο διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα, θα ενίσχυε το προφίλ του κ. Αναστασιάδη που έχει τρωθεί από τα μέτρα που λαμβάνονται για την οικονομική κρίση. Το σχέδιο για την Αμμόχωστο που προτείνει η κυπριακή πλευρά αφορά επέκταση της νεκρής ζώνης, ώστε να περιλαμβάνει την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, με υπεύθυνα για την ασφάλεια τα Ηνωμένα Εθνη. Η διοίκηση της περιοχής θα περιέλθει στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την κυπριακή Αστυνομία να εκτελεί τα καθήκοντα αστυνόμευσης και τους νόμιμους κατοίκους να επιστρέφουν στην περιοχή.

Επισήμως επί της πρότασης δεν έχει τοποθετηθεί η Αγκυρα. Σε κάποιες μεμονωμένες δηλώσεις στελεχών της τουρκοκυπριακής πλευράς αναφέρθηκε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου είναι εφικτή μόνο ως μέρος μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. Η εκτίμηση σε Αθήνα και Λευκωσία είναι ότι η Αγκυρα αξιολογεί τα δεδομένα και δεν βιάζεται να τοποθετηθεί, καθώς μετρά τις επιλογές ως προς τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει, προκειμένου να αποδεχθεί την πρόταση. Βέβαιο θεωρείται ότι θα τεθεί ζήτημα αναγνώρισης του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου στα Κατεχόμενα. Από πλευράς Λευκωσίας αυτό θα μπορούσε να εξετασθεί ως αντάλλαγμα. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι το αεροδρόμιο θα λειτουργεί υπό καθεστώς και εποπτεία που δεν θα επιτρέπουν σε καμιά περίπτωση η λειτουργία του να θεωρηθεί ως αναγνώριση του ψευδοκράτους.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου