Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Χαλάει τα σχέδια Σαμαρά η απειλή για νέο Μνημόνιο

 

 Εναν μήνα πριν από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στη Γερμανία για την πορεία της Ελλάδας. Ηδη τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα αποτυπώνονται με τη σπέκουλα που άνοιξε γύρω από τα ομόλογα, ενώ τα σενάρια για νέο χρηματοδοτικό πακέτο, που πυροδότησε με τις δηλώσεις του ο Β. Σόιμπλε και επιβεβαίωσε η καγκελάριος Μέρκελ, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό του Αντ. Σαμαρά.


Σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, από το συνέδριο της Ν.Δ. και εντεύθεν και στις πρόσφατες συνεντεύξεις του (στο «Πρώτο Θέμα» και στα «Νέα») ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν αισιόδοξος για την πορεία του προγράμματος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο το χρέος «και με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών μας αναγνωρίστηκε ήδη ως βιώσιμο». Παρέπεμπε δε στη συμβολή του κουρέματος που έγινε τον Μάρτιο του 2012 και στην πρόσθετη μείωση που έγινε πέρυσι.

Ωστόσο, στις τελευταίες δηλώσεις του, με τις οποίες απέκλεισε ένα νέο κούρεμα, ο Β. Σόιμπλε τόνισε ότι «η εμπειρία από το πρώτο κούρεμα δεν ήταν ιδιαίτερα καλή». Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν αμφισβήτησε μόνον την αφετηρία της αφήγησης Σαμαρά, αλλά και τη συνέχεια. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει μετά τις γερμανικές εκλογές να αξιολογηθεί θετικά η έως τώρα προσπάθεια και να επιβεβαιωθεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με συνδυασμό μέτρων. Αυτή η διαδικασία όμως, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε, δεν θα αρχίσει νωρίτερα από τα μέσα του 2014, ενδεχομένως δε και το 2015.

Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα συμφωνηθέντα, ενδεχομένως να πάρει και πρόσθετα μέτρα, αλλά δεν πρόκειται να δει χαλάρωση ούτε του χρόνου που, σημειωτέον, είναι προγραμματισμένες οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές. Με αυτό το χρονοδιάγραμμα, κινείται μέχρι τώρα και το οικονομικό επιτελείο, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας (συνέντευξη στην «Εφ.Συν.») προέβλεπε ότι με την αποτύπωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα τέλη του 2013 θα άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Η απειλή ενός νέου Μνημονίου, έτσι όπως εκτοξεύτηκε από το Βερολίνο, φέρνει σε αμηχανία την κυβέρνηση, κάτι που φάνηκε χθες και στις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα μετά τη συνάντηση με τον Γ. Ασμουσεν, όσο και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου. Κληθείς να σχολιάσει την προεκλογική συζήτηση στη Γερμανία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (συνέντευξη στο Mega), o κ. Κεδίκογλου απέφυγε κάθε αναφορά στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Δεν είναι της παρούσης, εμείς έχουμε μια άλλη δουλειά να κάνουμε τώρα, να ισχυροποιήσουμε τη θέση της Ελλάδας, να δείξουμε ότι νοικοκυρευόμαστε, να δείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι».

Με τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και νυν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν, συναντήθηκε και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ενώ αύριο συνάντηση θα έχει (πλην απροόπτου) και ο αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη Ασμουσεν εστιάστηκε στην πορεία του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (αν και εκκρεμεί η αξιολόγηση της Black Rock) και στη δυνατότητα μεταφοράς μέρους των υποχρεώσεων που έχουν περάσει στο χρέος στον μηχανισμό ESM (αναλυτικό ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Μέσα σε αυτό το σκηνικό αβεβαιότητας, οι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν σε όλους τους τόνους ότι «ο προγραμματισμός της κυβέρνησης συνεχίζεται απαρέγκλιτα, με πρώτο σταθμό τη διαδικασία κινητικότητας», η οποία μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ολοκληρωθεί στην πρώτη φάση με την αποχώρηση 12.500 υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό και το ζήτημα των πλειστηριασμών αναμένεται να κυριαρχήσουν σήμερα στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να συντονίσουν τον βηματισμό τους ενόψει του καυτού φθινοπώρου που έρχεται, με τις αντιδράσεις στους χώρους της Παιδείας, της Υγείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου