Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Στη Βουλή στις 16 Απριλίου το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας

Επί ποδός... κινητοποιήσεων οι ναυτικοί για τα εργασιακά




Στη Βουλή στις 16 Απριλίου το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας


Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά


Την Τρίτη 16 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για την «ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».


Την Πέμπτη, τελευταία ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, παρουσίασε, όπως αποκάλυψε εκείνη την ημέρα «Το «Βήμα», 26 νομοτεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ενταχθούν και τροπολογίες.  

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως στο πακέτο των τροποποιήσεων δεν περιλαμβάνεται καμία αλλαγή στα «καυτά»ζητήματα του νομοσχεδίου, όπως τα εργασιακά, που έχουν προκαλέσει σχεδόν την καθολική αντίδραση συνδικάτων και φορέων (μοναδική εξαίρεση η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών), με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να απειλούν με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.


Σύσκεψη για τη νησιωτική πολιτική

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για τη νησιωτική πολιτική υπό τον κ. Μουσουρούλη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «τα βασικά θέματα της συνάντησης ήταν η επεξεργασία και η προώθηση των ελληνικών θέσεων για τη συνάντηση της 23ης Απριλίου που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη νησιωτική πολιτική στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής 2014-2020 και η στρατηγική νησιωτικής πολιτικής και ο συντονισμός της δράσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020».

Στην ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής (ΣΥ.ΝΗ.ΠΟ) για την υποστήριξη του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής», το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης επεσήμανε «την ανάγκη κοινού οράματος και στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που οφείλονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών (μικρό μέγεθος, απομόνωση, περιφερειακότητα) αλλά και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους (φυσικό, δομημένο και πολιτιστικό περιβάλλον) για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων».
.
Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποφασίστηκε η στενή συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών φορέων και κεντρικών υπουργείων έτσι ώστε να ετοιμαστούν οι θέσεις της Ελλάδας προς τα ευρωπαϊκά όργανα για τα νησιά, ενώ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα στα αναπτυξιακά συνέδρια των νησιωτικών περιφερειών θα προωθηθεί η συζήτηση για την αναπτυξιακή στρατηγική των νησιών.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου