Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ, αντί της συνάντησης Στουρνάρα - τρόικας και ενημέρωση Σαμαρά

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ, αντί της συνάντησης Στουρνάρα - τρόικας και ενημέρωση Σαμαρά

Αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή η προγραμματισμένη για τις 6 σημέρα το απόγευμα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους της τρόικας. Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του υπουργού, Γ.Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού, Χρ.Σταϊκούρα, του υφ. Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη και του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Συνάντηση Στουρνάρα - Σαμαρά μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αιτία της αναβολής ήταν να γίνει καλύτερη προετοιμασία και των δύο πλευρών ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Το μεσημέρι του Σαββάτου οι κ.κ Φώτης Κουβέλης και Αντώνης Σαμαράς είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, μετά το πέρας της οποίας, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ έσπευδαν δια του Αθηναϊκού Πρακτορείου να διαμηνύσουν ότι ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τον κυβερνητικό του εταίρο ότι «θέμα Μανιτάκη δεν τίθεται».
Συνάντηση μάλιστα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, συνεργασία που αναλόγως της πρόελευσης των διαρροών ερμηνεύεται είτε ως στήριξη του υπουργού από την πλευρά της Αγίου Κωνσταντίνου είτε, από άλλες κυβερνητικές πηγές, ως ύστατη απόπειρα να μεταπεισθεί και να υποβάλει ένα αξιολογήσιμο σχέδιο στην τρόικα.
Ο κ. Μανιτάκης δεν επρόκειτο να παραστεί ούτε στην αναβληθείσα απογευματινή συνάντηση των πιστωτών με τον υπουργό Οικονομικών.
Σημειωτέον ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης -και ενώ το Δημόσιο συνιστά εκ των πραγμάτων κορυφαίο ζήτημα διαπραγμάτευσης- είχε όλη κι όλη μία συνεργασία με τους πιστωτές, στην παρούσα φάση της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Σάββατο και το Mega, η τρόικα έχει προτείνει στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει στην απόλυση ώς τον Ιούνιο των επίορκων και των κοπανατζήδων και να τους αντικαταστήσει με ισάριθμους υπαλλήλους με όλα τα τυπικά προσόντα, με εξαίρεση του κανόνα ένα προς πέντε στις προλήψεις.
Ο κ. Μανιτάκης εκδήλωσε αδυναμία να αποδεχθεί και αυτή την πρόταση, λέγοντας ότι οι αποχωρήσεις αυτών των κατηγοριών υπαλλήλων είναι αναγκαστικές, αλλά με βάση τους νόμους της χώρας και όχι χωρίς να έχουν τελεσιδικήσει.
Το νέο επεισόδιο στην παρατεταμένη κρίση Μανιτάκη, ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής μετά και τη (νέα) απόρριψη του σχεδίου που ο ίδιος υπέβαλε στην τρόικα για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.
Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αφού μίλησε ευθέως για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις εξαιτίας των θεμάτων που αφορούν το Δημόσιο, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μανιτάκης είναι πλέον εκτός των συζητήσεων με την τρόικα και πως ο κ. Στουρνάρας θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και για τη δημόσια διοίκηση.
«Υπάρχει θέμα με την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», τόνισε στενότατος συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, ενώ ερωτηθείς εάν ο κ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις σημερινές (σ.σ. χθεσινές) διαπραγματεύσεις απάντησε λακωνικά: «Οχι, ο κ. Γ. Στουρνάρας εκπροσωπεί την κυβέρνηση».
Σε ό,τι αφορά τα θέματα που εκκρεμούν ακόμη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί με ανοιχτή ατζέντα αύριο στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των δανειστών.

πηγή: imiresia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου