Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Φωτιά σε ΔΗΜΑΡ - Μαξίμου από non paper Στουρνάρα



Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣi


Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Η... παράσταση συνεχίζεται στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης, καθώς μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για αλλοίωση της απόφασης των πολιτικών αρχηγών, που αντικαθιστά το χαράτσι της ΔΕΗ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων από τον Γ. Στουρνάρα, με βάση το non paper που διένειμε το υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της σύσκεψης.
«Το non paper του υπουργείου Οικονομικών διατηρεί το χαράτσι και αλλοιώνει τα όσα συζήτησαν και αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί» έλεγαν συνεργάτες του Φ. Κουβέλη, παραπέμποντας στη χθεσινή νέα δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος διευκρίνισε:


Πρώτον, ότι το χαράτσι της ΔΕΗ αντικαθίσταται από το 2013 από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα (δηλαδή, θα εφαρμοστεί με βάση τις φορολογικές κλίμακες), αφορολόγητο όριο και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Δεύτερον, το 2013 αποτελεί μεταβατικό έτος κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες με ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής (μέσω ΔΕΗ ή ΔΟΥ) χωρίς την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης και ότι από το 2014 ο ενιαίος φόρος ακινήτων αποδεσμεύεται από τους μηχανισμούς της ΔΕΗ και συνδέεται με τους μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης.

Τρίτον, η διαμόρφωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων προϋποθέτει την επεξεργασία των ειδικών χαρακτηριστικών από την επιτροπή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών διένειμε non paper στο οποίο δεν υπήρξε αναφορά ούτε σε φορολογικές κλίμακες ούτε σε αφορολόγητο όριο ούτε καν στο ότι η διαμόρφωση του ενιαίου φόρου ακινήτων θα γίνει από την επιτροπή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως αναφέρει διευκρινιστικά ο κ. Κουβέλης, ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση Κουβέλη και τις ενστάσεις από τη ΔΗΜΑΡ, συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών έλεγαν με απαξιωτικό τρόπο «έχουμε πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούμε». Χθες βράδυ, ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας σε ομιλία του σε παρουσίαση βιβλίου εξήρε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που «ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων..».

Τηλεφωνήματα

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φέρεται να τηλεφώνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Γ. Στουρνάρα, ενώ χθες το πρωί υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα -αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών- ώστε να αρθεί η παρεξήγηση, κάτι που δεν φάνηκε από τη δήλωση που έκανε ο κ. Κουβέλης λίγο αργότερα. Αλλωστε και το Μαξίμου στηρίζει απολύτως τον υπουργό Οικονομικών. «Το ενδεχόμενο να βρεθούμε με ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης των 1 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου θα έχει πολύ επικίνδυνες συνέπειες και πρέπει να το αποτρέψουμε με κάθε τρόπο», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ παρέπεμπαν στις -ταυτόσημες όπως τις χαρακτήριζαν- δηλώσεις που έκαναν ο κ. Κουβέλης και ο κ. Βενιζέλος έξω από το Μαξίμου, όπου σημείωσαν ότι η απόφαση που ελήφθη παραπέμπει σε αντικατάσταση του χαρατσιού από τον ενιαίο φόρο, που θα είναι ελαφρύτερος, δικαιότερος και αναλογικότερος. Πηγές του Μαξίμου προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν την αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, προβαίνοντας στη διευκρίνιση ότι «το non paper του υπουργείου Οικονομικών και η δήλωση του κ. Κουβέλη δεν έχουν σημαντικές διαφορές. Απλώς η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ήταν τεχνοκρατικού χαρακτήρα και ο κ. Κουβέλης στη δήλωσή του προέταξε τα πολιτικά χαρακτηριστικά της απόφασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου