Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Διαφορετικές αντιλήψεις στη συνάντηση Εθνικής Τράπεζας - τρόικας

Κομισιόν: ναι μεν αλλά... για το deal με τη Eurobank - Συνεχίζονται οι επαφές των τεχνικών της κλιμακίων με τις διοικήσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς

                        Διαφορετικές αντιλήψεις στη συνάντηση Εθνικής Τράπεζας - τρόικας

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί η συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, εκφράστηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις των δύο πλευρών σχετικά με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και της συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank 


Θα ακολουθήσει συνάντησή με τις διοικήσεις της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς.και με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο, ώστε όλα τα θέματα να τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι από πλευράς τρόικας δεν έχει τεθεί κάποιου είδος βέτο στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank. 

Σημείωσε ωστόσο ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας. 

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικας είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι εντάξει ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Οι θέσεις της τρόικας

Κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο παράτασης έστω και λίγων ημερών στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης εμφανίζεται η τρόικα, θέτοντας σε κίνδυνο τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών στις συναντήσεις που είχαν την Πέμπτη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απέρριψαν, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από την ελληνική πλευρά, το αίτημα να δοθεί ο απαραίτητος  χρόνος για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών που ήταν παρόντες στις συναντήσεις, τονίζουν ότι η τρόικα με βάση τη στάση που έχει τηρήσει μέχρι στιγμής, δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι με τον τρόπο αυτό, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το deal της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ολοκλήρωσής του.

Η προσπάθεια πάντως να μεταπειστεί η τρόικα θα συνεχιστεί και την Παρασκευή.

Γιατί κινδυνεύει το deal

Για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου του νέου ομίλου της Εθνικής, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση με την Eurobank, η οποία τοποθετείται προς το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Ως εκ τούτου, εάν η τρόικα δεν αλλάξει γνώμη, η διοίκηση της ΕΤΕ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε δύο ξεχωριστές εκδόσεις μετοχών, μία για την Εθνική και μία για την Eurobank.

Στην περίπτωση αυτή, η συγκέντρωση του 10% της ελάχιστης συμμετοχής φαντάζει αδύνατη, με άμεση συνέπεια το management των δύο τραπεζών να περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ελέγχεται από την τρόικα.

Η τριμερής των δανειστών εμφανίζεται αντίθετη στη συνένωση της Εθνικής με την Eurobank, καθώς εκτιμά ότι το νέο σχήμα θα χρειαστεί περισσότερα του αναμενόμενου κεφάλαια, ενώ δύσκολα θα μπορεί να πουληθεί με δεδομένο ότι το ενεργητικό του θα φτάνει σχεδόν το ΑΕΠ της χώρας.

Βέβαια, αυτά τα γνώριζαν από πέρυσι όταν έδωσαν το «οκ» για να προχωρήσει η συνένωση των δύο τραπεζών, γεγονός που δημιουργεί εύλογες απορίες για τους λόγους που τους έκαναν να αλλάξουν τώρα γνώμη.

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με την «κρατικοποίηση» των δύο ομίλων η τρόικα αποκτά τα «κλειδιά» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς μέσω του ΤΧΣ που θα είναι ο βασικός τους μέτοχος, θα μπορεί να ακυρώσει τη συγχώνευση και να αναζητήσει αγοραστή σε πρώτη φάση για την Eurobank και σε δεύτερο χρόνο για την Εθνική, με κίνδυνο ο μεγαλύτερος όμιλος της χώρας να βρεθεί σε «ξένα χέρια».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου