Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Διχάζει τους Κούρδους η «άοπλη αποχώρηση» από την Τουρκία

Τι σημαίνει η παρέμβαση Οτσαλάν για τη «συμφωνία ειρήνης» μεταξύ του ΡΚΚ και της τουρκικής κυβέρνησης


Διχάζει τους Κούρδους η «άοπλη αποχώρηση» από την Τουρκία

Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε τους μαχητές του να αποχωρήσουν από την Τουρκία χωρίς τα όπλα τους, βάσει ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία θα θέσει ύστερα από δέκα χρόνια τέλος στις συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.



Η αποχώρηση των μαχητών του ΡΚΚ από την Τουρκία χωρίς τα όπλα τους, όπως έχει ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους κούρδους αντάρτες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους. 

Η εφημερίδα, η οποία πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, τονίζει ότι ο Οτσαλάν έστειλε το μήνυμα αυτό την Τετάρτη μέσω αντιπροσωπείας του φιλοκουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BPD), η οποία τον επισκέφθηκε στη φυλακή στο νησί Ιμραλί, νοτίως της Κωνσταντινούπολης. 

Η έκκληση του Οτσαλάν, η οποία θα διαβιβαστεί στην ηγεσία του ΡΚΚ στην οροσειρά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, διατυπώνεται παρά τις αντιρρήσεις του κόμματος στους όρους της αποχώρησης που έχει θέσει η Αγκυρα.

«Η αντιπροσωπεία επέστρεψε με την έκκληση για "αποχώρηση χωρίς τα όπλα". Από τη στιγμή που διαβιβαστεί το μήνυμα στην ηγεσία του ΡΚΚ στην οροσειρά Καντίλ, η διαδικασία αποχώρησης θ΄αρχίσει στις 18 Απριλίου» τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η διάψευση

Αντίθετα, το κύριο κουρδικό πολιτικό κόμμα της Τουρκίας διέψευσε τα δημοσιεύματα ότι «ο Οτσαλάν κάλεσε τους μαχητές του να εγκαταλείψουν τη χώρα δίχως να φέρουν όπλα, βάσει της εν εξελίξει νέας ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ο συμπρόεδρος του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, είπε πως ο Οτσαλάν είχε ετοιμάσει μια επιστολή για το ζήτημα, αλλά δεν παρέδωσε κάποιο μήνυμα την Τετάρτη.

«Πρώτα απ' όλα, θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι ο κ. Οτσαλάν δεν μας παρέδωσε κάποιο σαφές μήνυμα όσον αφορά την απόσυρση (των ανταρτών) κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας χθες, ούτε μας παρέδωσε κάποια επιστολή», είπε ο Ντεμιρτάς στον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Nuce κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πάντως, μας είπε ότι έχει γράψει μια επιστολή για το θέμα αυτό και ότι θα την παραλάβουμε σε μία ή δύο ημέρες. Αναμένουμε να λάβουμε αυτό το γράμμα σήμερα ή αύριο. Μας είπε ότι οι λεπτομέρειες περιέχονται σε αυτό», ανέφερε ο Ντεμιρτάς.

Η συμφωνία

Το PKK κήρυξε κατάπαυση του πυρός με την Τουρκία τον περασμένο μήνα, ύστερα από μήνες συνομιλιών με την 'Αγκυρα για τον τερματισμό των συγκρούσεων που άρχισαν το 1984. 

Το ΡΚΚ ζήτησε νομική προστασία για να αποτραπούν στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των μαχητών του κατά την αποχώρησή τους με προορισμό τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ, όρο τον οποίο απέρριψε η τουρκική κυβέρνηση.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αποχώρηση θ΄αρχίσει στο Τοκάτ και το Τούντζελι, τις πιο απομακρυσμένες από τα ιρακινά σύνορα περιοχές στις οποίες έχουν αναπτυχθεί αντάρτες του ΡΚΚ. 

Τη διαδικασία αποχώρησης θα επιβλέψει η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και η τοπική κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

Ο τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεργαστεί με την 63μελή επιτροπή σοφών, που απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες και την οποία συγκρότησε η τουρκική κυβέρνηση για να προωθήσει τη διαδικασία αποχώρησης των κούρδων μαχητών.

 tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου