Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Εντοπίστηκαν σωματίδια σκοτεινής ύλης;

Ενα από τα μεγαλύτερα μυστικά του σύμπαντος ίσως οδεύει προς τη λύση του, αφού αισθητήρες του ISS εντόπισαν υποσχόμενες ενδείξεις



Τα σωματίδια εντός των κοσμικών ακτινών που εντοπίστηκαν τους πρώτους 15 μήνες λειτουργίας του AMS ήταν σε υψηλές ποσότητες και έφεραν ενέργειες που ταιριάζουν στη θεωρία για την σκοτεινή ύλη, αλλά τα ευρήματα δεν ήταν τόσο ισχυρά ώστε να αποκλείσουν άλλες εξηγήσεις.


Το Μαγητικό Φασματόμετρο Άλφα (AMS) του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) εντόπισε σωματίδια που είναι αρκετά πιθανό να έχουν παραχθεί από «σκοτεινή ύλη», τη μυστηριώδη «κοσμική κόλλα» που αναλογεί σε ποσοστό 26,8% του σύμπαντος.

Το φασματόμετρο, το οποίο κόστισε περισσότερο από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι τοποθετημένο στο εξωτερικό του διαστημικού σταθμού και σαρώνει συνεχώς κοσμικές ακτίνες (κύματα φορτισμένων σωματιδίων) σε αναζήτηση αποδείξεων για τη σκοτεινή ύλη.
Η επικρατούσα θεωρία για τη σκοτεινή ύλη είναι ότι συγκρατεί τους γαλαξίες και προσδίδει δομή στο σύμπαν, αλλά η παρατήρησή της εμφανίζει μεγάλες δυσκολίες, καθώς είναι αόρατη και δεν αντιδρά με το φως ή κάποια άλλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ο μόνος τρόπος εξαγωγής συμπερασμάτων για την ύπαρξη και τις ιδιότητές της είναι διάφορα βαρυτικά φαινόμενα πάνω σε ορατή ύλη, ακτινοβολία ή μεγάλες δομές του σύμπαντος.
Το πείραμα AMS, το οποίο είναι το ακριβότερο που έχει διεξαχθεί ποτέ στο διάστημα, σχεδιάστηκε με σκοπό να εντοπίσει υψηλούς αριθμούς ποζιτρονίων, σωματιδίων που πιστεύεται ότι παράγονται σε μεγάλες ποσότητες όταν δύο σωματίδια σκοτεινής ύλης συγκρούονται.

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου