Από την άκαμπτη στάση πολιτικής ηγεσίας και λαού το 1993, στην επί της ουσίας αποδοχή του ονόματος «Μακεδονία» για το γειτονικό κράτος σήμερα...
Για μια ακόμη φορά (πέρασαν τις 100;) ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Η.Ε. κάλεσε σε συνομιλίες τους διαπραγματευτές πρέσβεις Ελλάδας καιΣκοπίων, κ.κ. Αδ. Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι. Θα συναντηθούν μαζί του, στις 8 και 9 Απριλίου, στην έδρα του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τους δύο αντιπροσώπους χωριστά και ακολούθως, από κοινού, με σκοπό τη συνέχιση των διαμεσολαβητικών συνομιλιών του ΟΗΕ και με στόχο την εξεύρεση μιας "αμοιβαίας αποδεκτής λύσης" στο θέμα του ονόματος.
Παραθέσαμε αυτούσια την ανακοίνωση, για να καταδειχθεί πως οι δεκάδες άλλες ανακοινώσεις που προηγήθηκαν -πλησιάζει 20ετία από την πρώτη διερευνητική επαφή- είχαν ταυτόσημο περιεχόμενο και ταυτόσημη κατάληξη. Η μόνη ουσιαστική διαφορά που υπήρξε, είναι η υποχώρηση της Ελλάδας -φυσικά- που από την άκαμπτη τοποθέτηση της πολιτικής και πνευματική ηγεσίας, και της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού το 1993, έφθασε να αποδεχθεί την ονομασία «Μακεδονία» στο γειτονικό κράτος.
Το ότι θα προηγηθεί το «βόρεια» στο ουσιαστικό Μακεδονία, είναι άκρως επιβαρυντικό στοιχείο για τη χώρα μας, αφού το «βόρεια» προϋποθέτει και «νότια Μακεδονία». Δεν θα είναι λογικό, να ενωθούν κάποτε; Όχι φυσικά υπό ελληνική επικράτηση, επειδή εμείς ως πολιτισμένοι «δεν διεκδικούμε τίποτε», ούτε καν την ιστορία μας. Οι χάρτες που είχαν στους γυλιούς τους οι Αμερικανοί στρατιώτες στους βομβαρδισμούς της Σερβίας, εμφάνιζαν την «Μακεδονία του Αιγαίου». Αυτόν τον χάρτη εμφανίζουν και οι Σκοπιανοί, υποστηριζόμενοι από το Ίδρυμα του κ. Σόρος, Open Society Foundations, με έδρα τα Σκόπια.
Γι’ αυτό και οι Σκοπιανοί είναι αδιάλλακτοι και δεν έχουν κάνει σήμερα την παραμικρή υποχώρηση. Απεναντίας μάλιστα, θέτουν την Ελλάδα συνεχώς στη θέση της κατηγορουμένης στα διεθνή φόρα, με την χώρα μας να έχει υποτονική παρουσία. Διεκδικούν μάλιστα και περιουσίες, που θεωρούν ότι ανήκουν στα παιδιά του Παιδομαζώματος.
Φαίνεται, πως η ονομασία Μακεδονία (χωρίς κάποιο πρόθεμα) για τα Σκόπια, έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα, αφού σε πλείστες όσες περιπτώσεις επιτρέπεται η χρήση της ακόμη και εντός του ελληνικού εδάφους. Με το συγκοπτόμενο MKD (Δημοκρατία της Μακεδονίας) εμφανίσθηκαν οι Σκοπιανοί στους Ολυμπιακούς αγώνες των Αθηνών και με τα αρχικά ΜΚ κυκλοφορούν τα αυτοκίνητά τους στην Ελλάδα (οι τελωνειακοί θέτουν ένα αυτοκόλλητο στην πινακίδα, το οποίο αφαιρείται μετά από 50 μέτρα).
Αλλά, και χάρτες των Βαλκανίων παρουσιάζονται επίσημα σε Έλληνες πολιτικούς, όπου τα Σκόπια αναγράφονται ως Μακεδονία. Προχθεσινό είναι το περιστατικό, όπου ο Γερμανός υπουργός κ. Φούχτελ -αρμόδιος επί των υποθέσεων της γερμανοκρατούμενης Ελλάδας- παρουσίασε χάρτη, υποβασταζόμενο υπό της υπουργού μας κ. Κεφαλογιάννη, όπου αναγραφόταν η ένδειξη «ΜΚ» στο γειτονικό κράτος, χωρίς η κα. Υπουργός να φέρει την παραμικρή αντίδραση.
Φυσικά, τα ελληνικά ΜΜΕ -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- δεν έκαναν τον παραμικρό λόγο για το περιστατικό, έκαναν όμως οι γείτονες. Το σκοπιανό «netpress», με μεταφορά στα ελληνικά από τον Εχέδωρο, γράφει, με τίτλο: Γερμανός υπουργός μέσα στην Αθήνα παρουσίασε χάρτη με τα Σκόπια ως «Μακεδονία»:
«Τον εικονιζόμενο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσίασε ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Hans Joachim Fuchel, κατά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη», γράφει στο σκοπιανό δημοσίευμα που έχει τον παραπάνω υπέρτιτλο και προσθέτει ότι στο χάρτη το κράτος των Σκοπίων είναι γραμμένο με τα αρχικά ΜΚ.
Η Κεφαλογιάννη παρέλειψε να αντιδράσει, «στο γεγονός ότι ο ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος προέβη σε πρόκληση ενώπιον αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Συγχρόνως, ο κ. Γκρούεφσκι εχθές, κάλεσε σε «Παμμακεδονική συνάντηση για τη διατήρηση του ονόματος Μακεδονία». Με το σύνθημα «Μακεντόνια ντα ε βέτσνα» [Η Μακεδονία είναι αιώνια] πραγματοποιήθηκε στο χωριό Τάρνοβο του Μοναστηρίου, η 30η συνεδρίαση των πανσλαβικών -ουσιαστικά- ενώσεων των καταγόμενων από τη γεωγραφική Μακεδονία, ήτοι από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία καθώς και εκπρόσωποι από υπερατλαντικές χώρες.
Βασικό μήνυμα στη συνάντηση ήταν να διατηρηθεί το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Στη συνάντηση συζητήθηκε και η εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων των σλαβικών μειονοτήτων στις γειτονικές των Σκοπίων χωρών.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος «Βίνοζίτο» [Ουράνιο Τόξο], που δραστηριοποιείται ελεύθερα στην Ελλάδα, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί στην αλλαγή του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων «Μακεδονία» και ο πρόεδρος των Σλάβων απογόνων προσφύγων από την Ελλάδα, ζήτησε δημοψήφισμα για την ενδεχόμενη αλλαγή του ονόματος, στο οποίο να έχουν δυνατότητα ψήφου από τη Διασπορά.
Αυτά από το σκοπιανό δημοσίευμα. Κατά τα άλλα, σημαντικό μέρος του χρόνου των δελτίων ειδήσεων στα ελληνικά ΜΜΕ, καταλαμβάνουν οι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων των κομμάτων μας, στην Προανακριτική της Βουλής. Αμφιβάλλει κάποιος, για το πώς θα καταλήξει το ζήτημα με τα Σκόπια;
voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου