Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

47 νόμοι, 11 Π.Δ., 19 υπουργικές αποφάσεις, 14 Πολεοδομικά και Βασιλικά Διατάγματα και 115 ρυθμίσεις

YPOTHIKOFYLAKIO
Του Γιώργου Κράλογλου

Εάν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης κόψει τον «γόρδιο δεσμό» της γραφειοκρατίας στις επενδύσεις θα απαλλάξει την επιχειρηματική δραστηριότητα από 47 νόμους, 11 Προεδρικά Διατάγματα, 19 υπουργικές αποφάσεις, 14 Πολεοδομικά και Βασιλικά Διατάγματα και 115 ρυθμίσεις γενικού ενδιαφέροντος. Θα τακτοποιήσει δε απίθανες ασάφειες και αντιφάσεις που αποτυπώνονται, από εκπροσώπους των επιχειρηματιών, σε έκθεση 780 σελίδων!!

Χαίρομαι που όλα αυτά τα δέχθηκε και δημόσια προχθές (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του συναδέλφου κ. Β. Γεώργα στο Capital.gr) ο  κ. Χατζηδάκης μιλώντας για το αίσχος της πολυδαίδαλης (σκοπιμότατης βεβαίως) γραφειοκρατίας στις αδειοδοτήσεις των επενδύσεων όπου χρειάζεσαι 400 ημέρες για να αποκτήσεις τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές άδειες και άλλες 400 για τις μηχανολογικές.


Εμένα δεν μου μένει συνεπώς τίποτε άλλο από το να προσθέσω όσα παρέλειψε να πει ο κ. Χατζηδάκης και θα τα χαρακτήριζαν αυτονόητα αντικίνητρα ακόμη και οι επενδυτές της Ζιμπάμπουε καθώς ούτε στην χώρα τους δεν συμβαίνουν όλα αυτά.

Και μιλάω για την Ζιμπάμπουε για να αποφύγω την γειτονική Βουλγαρία που χτίζεις (με υπεύθυνη δήλωση) την μονάδα που επιθυμείς, αφού ενημερωθείς για τους όρους που επιβάλλει η νομοθεσία, και παίρνεις την άδειά σου σε ένα δίμηνο από την λειτουργία της με απλή επίσκεψη ενός αρμοδίου υπαλλήλου.

Αντίθετα στο Ελλάδιστάν  δεν μπορείς να βάλεις ούτε τούβλο ή να στήσεις ακόμη και μηχάνημα εξαερισμού ή ράφια σε αποθήκες αν δεν πάρεις πρώτα τις πολεοδομικές άδειες, μετά τις περιβαλλοντικές άδειες (κατόπιν μελετών επί μελετών) και τέλος τις μηχανολογικές άδειες.

Και για να τις πάρεις θέλεις δύο με τρία χρονάκια αν δεν σε έχουν διώξει οι οικοπεδοφάγοι… με τον μανδύα του οικολόγου ή του επαναστάτη που είναι… ενάντια στην ασυδοσία του ιδιώτη επιχειρηματία…

Βεβαίως μπορείς να στήσεις παράνομα την μοναδούλα σου, όπως έχουν κάνει 10.000 μικρές μονάδες στην Αττική που ακόμη τις ψάχνουν… Αλλά αν σε καρφώσουν και κοπιάσει το κύκλωμα της διαφθοράς θέλεις δύο δεξαμενές λάδι… Και αν γλυτώσεις.

Πριν από αυτό όμως κανείς στο ελληνικό κράτος δεν είναι σε θέση να σου πει που θα εγκαταστήσεις την μονάδα σου ώστε να είσαι βέβαιος πως θα πάρεις άδειες στην συγκεκριμένη περιοχή που θα επιλέξεις να την εγκαταστήσεις.

Και είναι αυτονόητο, μετά από αυτό, ότι κανείς δεν ξέρει να σου πει τι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το πολεοδομικό και το χωροταξικό σχέδιο της χώρας που καταρτίζεται… εδώ και 150 χρόνια στην περίπτωση που χαρακτηριστεί η περιοχή της μονάδας σου οικιστική και άρα πρέπει να τα μαζεύεις.

Στην ίδια «λογική» λειτουργεί ακόμη και ο θεσμός των Βιομηχανικών Πάρκων της Αττικής οι οποίες, μόλις τελείωσαν οι παράτες… και οι χαβαλέδες  της Νέας Δημοκρατίας του 2007 (Ασπρόπυργο, Σχιστό και άλλου), εγκαταλείφτηκαν στα χέρια των οικοπεδοφάγων και των εμπόρων των κρατικών υπηρεσιών.

Και το κυριότερο απ΄ όλα. Κανείς δεν σου εγγυάται αν οι άδειες που σου δίνει το κράτος σε καλύπτουν σε περίπτωση που δεν σε θέλουν κάποιες ομάδες που παριστάνουν τους κατοίκους της περιοχής (συνήθως οικοπεδοφάγοι ή πληρωμένοι από ανταγωνιστές) οι οποίοι και ξεσηκώνουν βουλευτές και Δημάρχους και ζητούν να τα κλείσεις και να φύγεις.

Φαντάζεστε τώρα τι εννοούμε όταν λέμε τέρας της γραφειοκρατίας στις επενδύσεις;

Μιλάμε για το γνωστό, στους περισσότερους, πολυκέφαλο τέρας που ζει τρεφόμενο από τα «μαγαζάκια» των αρμοδίων, τα παραμάγαζα των Δήμων των Νομαρχιών (τώρα περιφερειών) από τους μεσάζοντες, τα ρουσφέτια των βουλευτών, και την διαφθορά που περιβάλλει όλα αυτά.

Αυτό λοιπόν το «γέννημα θρέμμα» τέρας της διαφθοράς υποσχέθηκε, προχθές, ότι θα χτυπήσει ο κ. Χατζηδάκης καθιερώνοντας το σύστημα της εκ των υστέρων αδειοδότησης της μονάδας υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθούνται οι όροι της νομοθεσίας. Και ακόμη με άνοιγμα του χώρου των ελέγχων και της χορήγησης αδειών και σε διαπιστευμένα από το κράτος ιδιωτικά γραφεία.

Εάν τα καταφέρει θα μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός που εφάρμοσε το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο κίνητρο για επενδύσεις στον πολύπλευρο κλάδο της μεταποίησης.

Γιατί για τον άθλο αυτό οφείλει να υπερπηδήσει επιτυχώς δύο ιστορικά γιγαντιαία (για την Ελλάδα) εμπόδια-δοκιμασίες που συνέθλιψαν παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Πρώτον να εφαρμοστεί το πλέγμα της νομοθεσίας που θα καταρτίσει και θα ψηφίσει (αν τον αφήσουν) στην Βουλή. Και ας ακούγεται απλό.

Και δεύτερον, εάν εφαρμοστεί η νομοθεσία, να φροντίσει να μην μεταφερθεί το κύκλωμα της διαφθοράς, της κομπίνας και της μίζας στους εκ των υστέρων ελέγχους των εγκαταστάσεων αντί για τους εκ των προτέρων ελέγχους που ισχύουν σήμερα…

Θα τα καταφέρετε και τα δύο κ. Χατζηδάκη; Γιατί από προθέσεις στόχους και νομοθεσίες έχουμε χορτάσει. Η εφαρμογή τους και μάλιστα χωρίς απατεωνιές είναι που μας λείπει κ. Χατζηδάκη.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου