Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ:ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΑΝ Η Δ.Ο.Ε. ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ


Στη συνεδρίαση που θα έχει στο Μπουένος Άϊρες την ερχόμενη Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έχει την ευκαιρία να διορθώσει το πρωτοφανές ιστορικό, πολιτισμικό και ηθικό σφάλμα που διέπραξε στις 12 Φεβρουαρίου, να αποκλείσει το Άθλημα της Πάλης από τα 25 βασικά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων για την περίοδο μετά το 2016. Και φυσικά, δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση διόρθωση η ενδιάμεση απόφαση που έλαβε η ΔΟΕ στην Αγία Πετρούπολη στις 29 Μαϊου, ότι η Πάλη προκρίθηκε ανάμεσα σε μοντέρνα αγωνίσματα (sport climbing, roller sports, wakeboarding κ.α.) τα οποία πιο πολύ σε χόμπυ παρέπεμπαν μέχρι πρότινος, για να πάει στο Μπουένος Άϊρες και να διαγωνιστεί μαζί με το baseball-softball και το squash για το αν θα μπορέσει να θεωρηθεί τελικά πρόσθετο ολυμπιακό άθλημα, μαζί με τα 25 βασικά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και του 2024.


Η Πάλη θεωρείται το αρχαιότερο άθλημα, μαζί με το Δρόμο και το πέταγμα του Λιθαριού και ήταν βασικό κομμάτι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 708 π.Χ. όπως και στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Από το 1904, έτος στο οποίο ελήφθη η απόφαση μαζί με την Ελληνορωμαϊκή Πάλη να καθιερωθεί ως δεύτερο είδος και η Ελεύθερη, μέχρι και σήμερα δεν έχει απουσιάσει ποτέ από Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα, το 2004 το άθλημα εμπλουτίστηκε με την πρόσθεση και της γυναικείας ελεύθερης πάλης. Σήμερα, η Πάλη υποστηρίζεται από 177 Εθνικές Ομοσπονδίες και στις έξι ηπείρους και θεωρείται ένα άθλημα υψηλού επιπέδου που έχει τα χαρακτηριστικά της σωματικής ρώμης και της ηθικής ευγένειας, της ευστροφίας του μυαλού και της ευελιξίας του κορμιού, της ανταγωνιστικότητας με βάση την άμιλλα και τον σεβασμό του αντιπάλου, αλλά πάνω απ’ όλα, εξακολουθεί και συγκαταλέγεται στα κύρια και βασικά ζώντα στοιχεία που συνδέουν τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες με τους σύγχρονους. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι εμπρός στις αιτιάσεις κάποιων εκ των «αθανάτων» της ΔΟΕ ότι η Πάλη υπολείπεται σε θεαματικότητα (επομένως και σε εμπορικότητα) η καινούργια ηγεσία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) έλαβε τη πρωτοβουλία να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στη Μόσχα στις 18 Μαϊου, το οποίο αποφάσισε αλλαγή των κανόνων με σκοπό να καταστεί το άθλημα ακόμη πιο ανταγωνιστικό και συναρπαστικό.

Πράγματι υφίσταται μία κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο υπέρ της στήριξης της Πάλης στην συνεδρίαση της ερχόμενης Κυριακής στο Μπουένος Άϊρες, με πρωταγωνιστή τη Διεθνή Ομοσπονδία η οποία έχει οργανώσει μία σημαντική καμπάνια τους τελευταίους μήνες. Αναμένεται μάλιστα η επιχειρηματολογία υπέρ της στήριξης και ψήφισης της Πάλης να επιδοθεί στη ΔΟΕ αποτυπωμένη σε πάπυρο, προκειμένου να τονιστεί ο ιστορικός χαρακτήρας και η αξία του αθλήματος. Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα συμβολή των Ελλήνων κυβερνητικών αρμοδίων στην όλη προσπάθεια χαρακτηρίζεται απλά τυπική, αν όχι υποτονική, ενώ κανονικά θα έπρεπε να δίνουμε πρώτοι το δυναμικό μας παρών στις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Προτείνω να κινηθούμε με τόλμη, θάρρος και αποφασιστικότητα, με την πολιτειακή, την πολιτική και την πνευματική ηγεσία της Πατρίδας μας, να απευθύνουν στη ΔΟΕ ένα κοινό μήνυμα ιστορικής αναφοράς και ευθύνης.

Προτείνω αν οι λεγόμενοι «αθάνατοι» επιμείνουν στην αρχική τους απόφαση, τότε η Διεθνής Ομοσπονδία, η Ελληνική Ομοσπονδία, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και όλοι όσοι υπερασπιζόμαστε το δίκαιο αίτημα υπέρ της διατήρησης της Πάλης στα ολυμπιακά αθλήματα να λάβουμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση Αγώνων Πάλης κάθε τέσσερα χρόνια παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τόπο τέλεσης την αρχαία Ολυμπία.

Αυτό θα αποτελέσει μία στιβαρή και σοβαρή απάντηση στην εμπορευματικοποίηση του ολυμπιακού ιδεώδους, που αποτελεί το γενικότερο πρόβλημα το οποίο προκαλεί και την αμφισβήτηση ως προς την συμμετοχή, ή μη, της Πάλης στα ολυμπιακά αθλήματα. Σίγουρα όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε και να αξιολογήσουμε τα οφέλη που θα προκύψουν για την Πατρίδα μας και τον παγκόσμιο Πολιτισμό εάν αυτή η ιδέα και πρόταση λάβει σάρκα και οστά. Φυσικά υπάρχουν συμφέροντα τα οποία θα θιγούν και θα προσπαθήσουν να απαξιώσουν αυτή την πρόταση  για προφανείς λόγους. Το αγνό Ολυμπιακό Ιδεώδες υποκαθίσταται βαθμιαία από ματαιόδοξη επιδεικτικότητα και από μεθόδους που μοιραία συνάπτονται με οικονομικά συμφέροντα.

Τον Ιούλιο του 1976, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε απευθυνθεί στο λόρδο Κιλλάνιν με σκοπό τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, γράφοντάς του τα ακόλουθα: «Με την αναβίωση των αρχαίων αγώνων στην Κοιτίδα τους, αλλά και στην αφετηρία του νέου θεσμού, όπως υπήρξε η Αθήνα το 1896, δεν θα επιτευχθεί μόνο ένας υψηλός συμβολισμός. θα καταστεί δυνατόν να απαλλαγεί ο θεσμός από όσα νόθα στοιχεία έχουν βαθμηδόν συσσωρευτεί και απειλούν να τον μαράνουν. θα επαναφερθεί, συγκεκριμένα, το αυστηρό και ρητό αθλητικό πνεύμα, η συγκινητική έννοια του αγώνος για τον αγώνα, θ' αποκλεισθεί κάθε είδος πολιτικού ή εθνικού ανταγωνισμού και κάθε εξωαθλητική εκμετάλλευση του Αθλητισμού». Το όραμα αυτό, ουδέποτε έγινε πράξη. Από εκεί και έπειτα όμως, η Ελλάδα ως ιστορικός θεματοφύλακας, αλλά και η παγκόσμια αθλητική οικογένεια ως σύνολο επουδενί δεν πρέπει να αποδεχθούν μία ακόμη λάθος απόφαση της ΔΟΕ την ερχόμενη Κυριακή, η οποία θα σηματοδοτήσει και την περαιτέρω απαξίωση της ολυμπιακής ιδέας, ιστορίας και κληρονομιάς.

Ως Ελληνίδα, μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ως υπηρέτης της Πατρίδας μας και του Πολιτισμού,  είμαι έτοιμη να διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή την πρωτοβουλία. Ας υποστηρίξουμε όλοι από κοινού τη διαφύλαξη του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου