του Ηλία Μπέλλου
Σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη και δεδηλωμένη γραμμή της κυβέρνησης εμφανίζεται το management του ΟΛΠ, λιγότερο από 24ωρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της εισηγμένης και της Cosco για τη νέα κινεζική επένδυση στον Πειραιά.
Ειδικότερα, ενώ το Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι το μοντέλο για την αξιοποίηση του ΟΛΠ είναι η πώληση μετοχών, απόφαση που έχει επαναλάβει τις τελευταίες ημέρες και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης (ο οποίος μάλιστα έχει αναλάβει την διαδικασία διαμόρφωσης του χρονοδιαγράμματος), ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ επανέρχεται με εμφατικό τρόπο υπέρ του μοντέλου των παραχωρήσεων. Θέση, που με συνέπεια εδώ και χρόνια διατυπώνει σε κάθε ευκαιρία.
Γεννάται, όμως, ζήτημα συνεννόησης μεταξύ του βασικού μετόχου της “ΟΛΠ Α.Ε.”, που δεν είναι άλλο από το ΤΑΪΠΕΔ, που συμπλέει, αυτονόητα, με την επίσης κυβερνητική γραμμή για πώληση πλειοψηφικού ποσοστού και του management Ανωμερίτη.
Σημειώνεται ότι ο Γ. Ανωμερίτης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ανωμερίτη έχει ως εξής:
«Η νέα επένδυση ύψους 230 εκ. Ευρώ, επαυξάνει την περιουσία του δημοσίου, τα έσοδα του ΟΛΠ Α.Ε. και καθιστά το λιμάνι του Πειραιά ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Για την επένδυση αυτή δεν παραχωρείται ενεργός παραγωγικός χώρος του ΟΛΠ Α.Ε., αλλά θαλάσσιος χώρος ο οποίος σήμερα δεν αξιοποιείται. Πρόκειται για μια ακόμα Σύμβαση Παραχώρησης, όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια, που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού και φέρνει πρόσθετα κέρδη στους μετόχους του. Για την ανάπτυξη του λιμενικού συστήματος της χώρας ένας μόνο ευρωπαϊκός δρόμος υπάρχει: η μεγέθυνσή τους μέσα από συνενώσεις και η εφαρμογή της πολιτικής των Παραχωρήσεων».
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου