Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΠΑΝΤΟΥ — ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

20130907-144213.jpg
— Στο σφυρί ετοιμάζεται να βγάλει η κυβέρνηση ακόμα και τα ακίνητα που ανήκουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας…

— Οπως προβλέπεται από το μνημόνιο που συνυπέγραψαν κυβέρνηση και τρόικα, όλα τα ακίνητα που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι ιδιοκτησίας του δημοσίου ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, πρέπει στο επόμενο διάστημα να ενσωματωθούν στο χαρτοφυλάκιο του 
λεγόμενου Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και από εκεί να πάρουν το δρόμο της πώλησης προς κάθε ενδιαφερόμενο.

— Η παραπέρα κλιμάκωση της λεηλασίας των περιουσιακών στοιχείων, που με τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων απέκτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, γίνεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κύκλου των ιδιωτικοποιήσεων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να καταρτιστούν πίνακες «για την προετοιμασία της υπόλοιπης (που δεν βρίσκεται στα πλάνα αποκρατικοποιήσεων) ακίνητης περιουσίας (…) για την τιτλοποίηση ή την άμεση αποκρατικοποίηση».


— Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της τρόικας, πέρα από τα ακίνητα που ήδη έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ και για τα οποία έχει ξεκινήσει η διαδικασία των πωλήσεων, μπαίνουν αυτή τη φορά:

Τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου.
«Ολα τα υπόλοιπα» ακίνητα, όπως για παράδειγμα αυτά που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ή στο υπουργείο Γεωργίας.
— Μαζί και παράλληλα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση «να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρξει καμία μεταβίβαση ή παρακράτηση ακίνητου περιουσιακού στοιχείου (…) των δήμων και των νεοϊδρυθέντων εταιρειών ειδικού σκοπού των συνταξιοδοτικών ταμείων ή άλλων νομικών φορέων». Δηλαδή, από τη στιγμή που η σχετική πρόβλεψη πάρει τη μορφή υπουργικής απόφασης ή νόμου, τα Ασφαλιστικά Ταμεία δε θα μπορούν ούτε να κρατήσουν στη δική τους κατοχή, αλλά ούτε να πωλήσουν για δικό τους λογαριασμό τα ακίνητα που τους ανήκουν.

— Τα Ταμεία, αξιοποιώντας τις εισφορές των εργαζομένων, έχουν αποκτήσει αρκετά ακίνητα, τα οποία είτε χρησιμοποιούν για δική τους χρήση, είτε τα νοικιάζουν για να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Αν υλοποιηθεί το σχέδιο συγκυβέρνησης – τρόικας, θα οδηγήσει στην κατάσχεση ουσιαστικά της ακίνητης περιουσίας τους, συνεχίζοντας, έτσι, τη λεηλασία του τελευταίου διαστήματος, που ξεκίνησε με το «κούρεμα» των ομολόγων, που είχαν στη διάθεσή τους τα Ταμεία των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να υποχρεώσει τα Ταμεία να πληρώνουν και νοίκι για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν, ενώ στο όνομα της παραπέρα μείωσης των εσόδων τους, θα επιχειρήσει να νομιμοποιήσει τα επόμενα αντιασφαλιστικά μέτρα.

— Δεν είναι μεμονωμένη κίνηση

— Προσπαθώντας να κρύψουν το μέγεθος της πρόκλησης, στο κείμενο αναφέρεται ότι μη μεταβίβαση ακινήτου από το φορέα που ανήκει προς το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, δεν μπορεί να γίνει «χωρίς την πρότερη διαβούλευση και συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ». Για να σωθεί, δηλαδή, το ακίνητο κάποιου Ταμείου, θα πρέπει να συμφωνήσουν εκείνοι που έχουν αποφασίσει την πώληση και του τελευταίου περιουσιακού στοιχείου που ανήκει στο Δημόσιο.
Οι μεθοδεύσεις για την ένταξη της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε ενιαίο – κοινό φορέα ιδιωτικοποίησης ακινήτων, δεν αποτελεί μεμονωμένη κίνηση της κυβέρνησης και της τρόικας.

— Στην πραγματικότητα, η συγκέντρωση αυτών των ακινήτων, μαζί με τα χαράτσια, τους επικείμενους πλειστηριασμούς και τα άλλα μέτρα, που προκαλούν σε μεγάλο ποσοστό των λαϊκών νοικοκυριών οικονομική αιμορραγία ακόμα και για τη διατήρηση ενός ακινήτου, αποτελούν ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας κτηματο-μεσιτικής αγοράς κατά τα πρότυπα της ΕΕ. Μιας αγοράς όπου θα κυριαρχούν οι τράπεζες και οι εξειδικευμένες πολυεθνικές του κλάδου, οι οποίες, έναντι πινακίου φακής θα βάλουν στο χέρι και φιλέτα της ακίνητης περιουσίας και μεγάλο αριθμό κατοικιών.

Αλλά και στο μνημόνιο, χωρίς την παραμικρή περιστροφή, κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν ότι «το ΤΑΙΠΕΔ, θα αξιολογήσει τη δυνατότητα επίσπευσης μελλοντικών εσόδων από τον ιδιωτικό τομέα, με έμφαση στους διεθνείς επενδυτές», δηλαδή στα διεθνή κοράκια που περιμένουν πως και πως, να ανατραπούν τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, ώστε να «ανοίξουν» οι δικές τους δουλειές και να μας νοικιάζουν στο μέλλον, μαζί με τους ντόπιους συναδέλφους τους, τα σπίτια που θα μας έχουν αρπάξει.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

http://tsoutsouneros.arvanitis.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου