Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Real.gr, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρόπους ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Συγκεκριμένα κύκλοι αναφέρουν ότι για την ενίσχυση των μηχανισμών αποφασίσθηκε κατ’ αρχήν ο έλεγχος σε μηνιαία βάση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλουν οι επιχειρήσεις, συγκρίσεις στοιχείων που έχουν υποβληθεί και η αξιοποίηση του συστήματος καταγραφής θέσεων εργασίας από το σύστημα «Εργάνη» που υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας.
Η καταγραφή, που άρχισε στις 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου, αφορά στο σύνολο των εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από το είδος το εργοδότη, με πλήρη στοιχεία (μισθολογικά, τύπος σύμβασης κ.α.) για κάθε περίπτωση με 10 ηλεκτρονικά έντυπα που τίθενται σε ισχύ για κάθε κατάσταση του μισθωτού βίου.
Η υποχρεωτικότητα αυτή, εκτιμάται ότι θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής, μέσα από την αποτύπωση των πραγματικών θέσεων εργασίας. Οι ηγεσίες των δύο συναρμόδιων υπουργείων αναζητούν τρόπους κάλυψης των ελλειμμάτων, προκειμένου να υπάρξουν επιχειρήματα στις συζητήσεις με την τρόικα και να καμφθούν οι αξιώσεις για νέα επώδυνα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα.
Η τρόικα στις πρόσφατες επαφές της στην Αθήνα, έθεσε ως ύψιστη δημοσιονομική προτεραιότητα τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς, όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, η «μαύρη τρύπα» στο ασφαλιστικό, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, με κύριους παράγοντες επιδείνωσης την ανεπάρκεια των εισφορών και τα πενιχρά μέχρι στιγμής αποτελέσματα στο θέμα της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα μόλις 26.200 οφειλέτες σε σύνολο 687.000 οφειλετών προς ΙΚΑ και ΟΑΕΕ έχουν ενταχθεί σ’ αυτή, ενώ έχει καθυστερήσει και η λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Η ελληνική πλευρά κατά την διάρκεια των συζητήσεων ζήτησε την αύξηση του αριθμού των δόσεων από 48 σε 72 ή τη μεταφορά των φετινών χρεών για το 2014.
Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι τα ταμεία φέτος θα χρειαστούν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη στιγμή που το 2014 η χρηματοδότηση τους θα είναι μειωμένη κατά 2δισ. σε σχέση με φέτος.
Την ίδια στιγμή με την αυτή κατάσταση στα ταμεία, η κυβέρνηση προβληματίζεται για την υλοποίηση της συμφωνημένης μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, κατά 3,9% επιπλέον, μετά το αρχικό 1,1% που εφαρμόστηκε. Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η κυβέρνηση εμφάνισε ένα σχέδιο κινήτρων, που θα επιβραβεύει με μεγαλύτερες μειώσεις των εισφορών τις επιχειρήσεις που διατηρούν θέσεις εργασίας.
Επίκεινται μειώσεις σε συντάξεις
Προ των πυλών βρίσκονται οι μειώσεις σε συντάξεις, σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση. Ο περιορισμός τους θα γίνει μέσω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικά ταμεία και εφάπαξ αρχής γενομένης από το 2014. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπου υπάρχει «κενό» θα κόβονται αυτομάτως επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, με τις περικοπές να εκτιμάται πως θα αγγίξουν το 20% κατά μέσο όρο.
Μάλιστα σε μειώσεις αναδρομικά από 1/3/2013 στις επικουρικές συντάξεις που καταβάλει προχωρά το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναλογιστικής μελέτης και προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις και τα συσσωρευμένα ελλείμματα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι το ταμείο αυτό έχει μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εξαιρέθηκε από την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Οι μειώσεις μεσοσταθμικά δεν θα ξεπερνούν το 12,81%, ενώ συντάξεις κάτω των 200 ευρώ δεν θα υποστούν καμία μείωση. Τα αναδρομικά από 01/03/2013 έως 30/09/2013 θα καταβληθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι τις 31/12/2014. Η μείωση ξεκινά από τη σύνταξη του Οκτωβρίου και τα αναδρομικά από τη σύνταξη του Νοεμβρίου.
Real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου