Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Κομισιόν: «Η ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση»


Φόβους για την επανεισαγωγή συνόρων εντός ΕΕ έχουν προκαλέσει σε Ελλάδα και άλλες χώρες της περιφέρειας οι αντιδράσεις ορισμένων Ευρωβουλευτών και υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης στο αυξημένο ρεύμα οικονομικής μετανάστευσης. Ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι στις εν λόγω ενστάσεις παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Της Χριστίνας Βασιλάκη
Ανταποκρίτριας του TPP στις Βρυξέλλες



Η ελεύθερη μετακίνηση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών, αρμοδίων για θέματα μετανάστευσης την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στο Λουξεμβούργο. Αφορμή για την εν λόγω συζήτηση είναι οι ανησυχίες που εκφράστηκαν τον περασμένο Ιούνιο απο πλευράς των υπουργών εσωτερικών της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας και της Ολλανδίας σχετικά με την αυξημένη «εσωτερική» μεταναστάτευση λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το απο κοινού δελτίο τύπου της αρμόδιας για θέματα Εσωτερικής πολιτικής, Σεσίλια Μάλμστρομ και της αρμόδιας για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ «η πάγια θέση της Επιτροπής είναι ότι η ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση». Ωστόσο, αναφέρεται ότι «η Επιτροπή θα ακούσει τις ανησύχιες των εν λόγω Κρατών Μελών και κατανοεί ότι κάποια ευρωπαϊκά κράτη υφίστανται περιπτώσεις κατάχρησης και απάτης, οι οποίες όμως μπορούν αντιμετωπιστούν με την υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Υποστηρίζοντας την ελεύθερη μετακίνηση και από τις νεοεισαχθείσες ανατολικές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά ξεκάθαρα για «θετικές συνέπειες» της «εσωτερικής» μετανάστευσης: «Η πρόσφατη εμπειρία των διευρύνσεων της ΕΕ του 2004 και του 2007 έδειξε ότι η κινητικότητα εντός της ΕΕ έχει θετικές συνέπειες στις ευρωπαϊκές οικονομίες και στις αγορές εργασίας. Για παράδειγμα, σε μόλις 5 χρόνια (2004 - 2009), το ΑΕΠ των 15 βασικών χωρών της ΕΕ εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά περίπου 1%, ως αποτέλεσμα της εν λόγω κινητικότητας».

Μόνο 4% η κινητικότητα εντός Ευρωζώνης
Από τη μεριά του Λάζλο Αντόρ, αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης, για να καταπολεμηθεί η ανεργία υπάρχει ανάγκη τόνωσης της εντός ευρωπαϊκών συνόρων μετακίνησης, η οποία αυτή τη στιγμή είναι μόλις στο 4%. Σύμφωνα με πρόσφατη σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μέχρι το τέλος του χρόνου ένα σχέδιο που θα διευκολύνει την αναζήτηση και εύρεση εργασίας σε άλλα Κράτη Μέλη.
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου