Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Tο κράτος σε ρόλο τοκογλύφου

«Αν δεν μπορείτε να πληρώσετε τους φόρους σας, πουλήστε τα ακίνητά σας». Όχι, δεν πρόκειται περί κακόγουστου πρωταπριλιάτικου αστείου, αλλά για εντολή που δίνει το υπουργείο Οικονομικών με το άρθρο 9 του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων. Όταν, στις αρχές Σεπτεμβρίου, το 
προανήγγελλε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θεωρήθηκε απλώς ως μια ακόμη επίδειξη κυβερνητικού κυνισμού.

Πλέον όμως είναι πραγματικότητα. Σε περίπτωση που κάποιος οφειλέτης δεν διαθέτει άλλο τρόπο αποπληρωμής των φόρων του, για να αποφύγει τις... χειροπέδες, θα προσφεύγει στην εκχώρηση των ακινήτων του προς το ελληνικό Δημόσιο, ενώ θα πραγματοποιείται και συμψηφισμός των οφειλών με την αξία του ακινήτου, η οποία θα αποτιμάται κατά περίπτωση, βασισμένη σε ειδική μεθοδολογία.

Αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος (!) προκειμένου να αποφευχθεί το «κελί 33» στον Κορυδαλλό, ανεξαρτήτως των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην «τσέπη» του οφειλέτη, είτε αυτός είναι άνεργος είτε χαμηλοσυνταξιούχος, απολυμένος ή απλήρωτος.


Το επόμενο διάστημα αναμένεται να μεταβιβαστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών προς ψήφιση στη Βουλή, με τον οφειλέτη να έχει δύο επιλογές εφόσον αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη του με «ζεστά» μετρητά:

1) Να μεταβιβάσει σε τρίτον την πλήρη κυριότητα του ακινήτου με ταυτόχρονη εκχώρηση της απαίτησης καταβολής του τιμήματος ή μέρους αυτού στο ελληνικό Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο τα χρέη περνούν στον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την εξόφληση των οφειλών που έχει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης στο Δημόσιο, κάτι που συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, αφού κανείς δεν θα θέλει περισσότερα χρέη στο... κεφάλι του.

2) Να παραχωρήσει στο ελληνικό Δημόσιο την πλήρη κυριότητα ακινήτου ίσης τουλάχιστον αξίας με το ποσό του εξοφλούμενου φόρου και στην ουσία να χάσει το σπίτι του.

Ενδεικτικό της αναλγησίας του υπουργείου Οικονομικών είναι το ότι, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος μεταβιβάσει στο Δημόσιο ακίνητο μεγαλύτερης αξίας από τη συνολική οφειλή και παρατηρηθεί διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που μεταβιβάζεται και της ληξιπρόθεσμης οφειλής υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, τα... ρέστα δεν θα επιστρέφονται. Παράλληλα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, θα καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου με τη μεταβίβαση των... σπιτιών, γραφείων κ.λπ. του οφειλέτη.

«Καμπάνες»

Πάντως, με διαφορετική διάταξη, οι συμβολαιογράφοι, οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων καθίστανται «συνυπεύθυνοι» αν προχωρήσουν σε υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, μεταγράψουν τίτλους κ.λπ. και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πληρώσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων 2014. Οι παραβάτες του νόμου θα τρώνε πρόστιμο - «καμπάνα» της τάξεως των 5.000 ευρώ.

Το «αστείο» της υπόθεσης είναι πως, σε περίπτωση που δεν έχει πληρωθεί ο φόρος, οι συμβολαιογράφοι μπορούν να συντάξουν κανονικότατα τα συμβόλαια, αν – και μόνο αν – καταβάλουν οι ίδιοι τον οφειλόμενο φόρο ακινήτων μέσα σε τρεις μέρες από την υπογραφή του συμβολαίου.

Προφανώς πρόκειται για «παράλογη» σκέψη, καθώς κανένας συμβολαιογράφος δεν θα πιστωθεί χρήματα τα οποία δεν χρωστάει ο ίδιος στο Δημόσιο. Η διάταξη, πιο συγκεκριμένα, προβλέπει τα εξής:

«Απαγορεύεται, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαιογραφικού εγγράφου, η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο μεταβιβάζεται ή δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό ή γίνεται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή εγγράφεται υποθήκη επί ακινήτου, αν δεν επισυναφθεί από τον συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει πιστοποιητικό της Φορολογικής Διοίκησης με το οποίο να πιστοποιείται ότι το ίδιο ακίνητο, με τα ίδια στοιχεία, περιλαμβάνεται στη δήλωση του ενιαίου φόρου ακινήτων, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει, ρυθμίσει ή νόμιμα απαλλαγεί για τα υπόλοιπα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος, κατά τα προηγούμενα έτη.

Οι συμβολαιογράφοι, φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που παραβαίνουν τις παραπάνω υποχρεώσεις υπόκεινται σε πρόστιμο που ορίζεται σε 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση».

Συμπέρασμα; Το κράτος θα λειτουργεί πλέον σαν τοκογλύφος, ο οποίος, ακόμη και αν του χρωστάς λίγα χρήματα, θα μπορεί να καρπώνεται το σύνολο τής – συχνά πολλαπλάσιας – αξίας του σπιτιού σου. Τι δεν καταλαβαίνεις;






topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου