Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την αποχώρηση Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς 

Όσο προχωράει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή τόσο πληθαίνουν οι φωνές από πρώην υπουργούς και βουλευτές που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

 
Κρεμαστινός: Κυβέρνηση ειδικού στόχου, υπό πρωθυπουργό κοινής αποδοχής

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός πρότεινε: «Επανέρχομαι σε μία ανανεωμένη πρόταση ευρύτερης συνεργασίας για κυβέρνηση ειδικού στόχου. Υπό πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ακόμα και με εναλλακτική πρωθυπουργία των κομμάτων που θα συμμετάσχουν. Μία τέτοια κυβέρνηση θα καταστήσει τη χώρα ισχυρότερη στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους. Με μεγάλη επιμήκυνση; Ο,τι είναι το καλύτερο. Με πάγωμα του χρέους; Με πάγωμα του χρέους. Με διαγραφή του χρέους; Ο,τι είναι το καλύτερο για τη χώρα. Μόνο μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει με μεγάλη επιτυχία έναν τέτοιο στόχο» είπε ο κ. Κρεμαστινός.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αυτή θα μπορέσει με προϋποθέσεις να δημιουργήσει ανάπτυξη ευρωπαϊκού και όχι τριτοκοσμικού τύπου, αυτή που σήμερα θέλουν να μας επιβάλουν οι δανειστές. Η χώρα οδεύει σε ανάπτυξη τριτοκοσμικού τύπου που φοβούμαι ότι αν αυτή τελικά επιτευχθεί τότε θα είναι καταστροφική για τη μικρομεσαία τάξη και κατά συνέπεια τη χώρα».

Μωραΐτης: Δεν δίνω λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά

Νέους τριγμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραΐτη ο οποίος είπε από το βήμα της Βουλής πως δεν πρόκειται να σιωπήσει και πως δεν δίνει «λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά».

«Μπορεί κάποιοι στο κόμμα μου να γοητεύονται με την ιδέα στρατηγικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. Εγώ δε δίνω λευκή επιταγή σε κανένα Σαμαρά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μωραΐτης, για να συμπληρώσει: «Δεν πρόκειται να σιωπήσω. Θα συνεχίσω να διεκδικώ αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση».

Ο κ. Μωραΐτης επέρριψε ευθύνες στις ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας. Όπως είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «τη σταθερότητα την υπονόμευσαν τα Ζάππεια, όσοι στήριξαν Μπαλτάκους, όσοι έκλεισαν την ΕΡΤ, όσοι "κρατάνε" τη λίστα Λαγκάρντ».

«Η ανοχή της κυβέρνησης περνά τους επόμενους μήνες μέσα από την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου και νέας προγραμματικής συμφωνίας. Ετσι, μπορεί η προεδρική εκλογή να τύχει ακόμα και νέων κυβερητικών λύσεων από την ίδια Βουλή – και τότε να δούμε τους αρχάγγελους της σταθερότητας αν θα είναι προσκολλημενοι στην καρέκλά τους», σημείωσε.

Λυκούδης: Όχι πρόωρες εκλογές, αλλά νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Χθες ο Σπύρος Λυκούδης είπε πως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι η λύση στη φάση αυτή. Οι εκλογές, όπως δείχνουν τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων, δεν θα δώσουν λύση. Θα περιπλέξουν το πρόβλημα ακόμη περισσότερο γι αυτό και «νομίζω πως πρέπει να τολμήσουμε προς άλλη κατεύθυνση. Στη μεταβατική αυτή φάση, χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μια συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή. Μια συμφωνία η οποία θα εξαντλήσει τον εναπομείναντα χρόνο ως την άνοιξη του 2016 και θα περιέχει τα κρίσιμα θέματα που θα έχουμε στην ατζέντα το επόμενο διάστημα προς αντιμετώπιση. Διαπραγμάτευση για το χρέος, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα. Είναι τρεις άξονες θεμάτων που καμία δύναμη από μόνη της δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιδιώξει να τα αντιμετωπίσει γιατί είναι θέματα κρίσιμης εθνικής σημασίας που από μόνα τους απαιτούν σημαντικά αυξημένες πλειοψηφίες».


Σηφουνάκης: Αναγκαία η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Από την πλευρά του και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής, με αποτέλεσμα να μην αναστρέφεται το κλίμα οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Μάλιστα από τις βολές του δεν ξέφυγε και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων η πλειοψηφία και η μειοψηφία ώστε να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα επικαλούμενος την ομιλία του κ. Σπύρου Λυκούδη ο οποίος είχε προτείνει σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από την παρούσα Βουλή.

«Ποια η στρατηγική της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής; Αυτοσκοπός είναι η κυβέρνηση; Μπορεί να εξηγήσει πως θα κυβερνήσει σε αυτό το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό;» αναρωτήθηκε ο κ. Σηφουνάκης για να συνεχίσει «όλα δείχνουν ότι ακόμα και αν υπάρξει αυτοδυναμία, καμία κυβέρνηση στο εξής δεν θα μπορεί με οριακή πλειοψηφία για πολύ χρόνο να κυβερνήσει... εχουν ευθύνη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων πλειοψηφία και μειοψηφία... Όπως είπε και ο κ. Λυκούδης θα υπάρξει μια στιγμή που καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει τομές και να υλοποιήσει όσα εξαγγέλλει».

Ο κ. Σηφουνάκης καλούμενος από δημοσιογράφους να ξεκαθαρίσει εάν και ο ίδιος τάσσεται υπερ του σχηματισμού του λεγόμενου και ως «μεγάλου συνασπισμού» είπε πως θεωρεί αναγκαία την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, πως θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, τόνισε όμως πως «δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο από την παρούσα Βουλή».

Τζιτζικώστας: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για ομαλή εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Υπενθυμίζει πως και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας πρόσφατα σε δηλώσεις του στον Alpha είχε ταχθεί υπέρ του σχηματισμού μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μη χρειαστεί να προσφύγει η χώρα σε εκλογές.

Όπως είχε πει ο περιφερειάρχης, «ενδεχομένως να χρειαστεί να παραιτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς για να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει πιθανότατα να αλλάξει ο πρωθυπουργός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου