Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Reuters>Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν καθησυχάζει τους επενδυτές




Εκτενές ρεπορτάζ για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση δημοσιεύει το Reuters.

Οι Έλληνες βουλευτές θα ξεκινήσουν την Τετάρτη τη συζήτηση για το εάν θα παράσχουν στήριξη στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει υποσχεθεί μία πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Σαμαράς, ζήτησε τη ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια προσπάθεια να απορρίψει την αυξανόμενη φημολογία ότι θα αναγκαστεί σε πρόωρες εκλογές διότι δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική υποστήριξη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την επόμενη χρονιά.



Όπως σημειώνει το Reuters, μεταξύ της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, ο Σαμαράς έχει την υποστήριξη 154 βουλευτών σε σύνολο 300 και αναμένεται να λάβει χωρίς προβλήματα την ψήφο εμπιστοσύνης, που θα τον βοηθήσει να κερδίσει χρόνο ενόψει της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο.

Επίσης θα επιτρέψει στην κυβέρνησή του να εμφανίσει ένα ενιαίο μέτωπο καθώς προσπαθεί να διαπραγματευθεί την πρόωρη έξοδο της χώρας με τους πιστωτές από Ε.Ε. και ΔΝΤ, μια κίνηση που ο Σαμαράς ευελπιστεί ότι θα τον βοηθήσει να προσελκύσει ανεξάρτητους και αντιπολιτευόμενους βουλευτές στο πλευρό του κατά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, αναφέρει το Reuters, δεν έχει καταφέρει να καθησυχάσει τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται την προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής παράλυσης καθώς η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες αν το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο δείξει ότι δεν είναι σε θέση να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, προειδοποίησε ότι η πολιτική αβεβαιότητα υπονομεύει την ελληνική οικονομία καθώς αρχίζει να βγαίνει από την χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων 10ετιών.

«Πέντε χρόνια προσπαθειών, πέντε χρόνια σκληρών θυσιών, μπορεί να καταστραφούν σε πέντε ημέρες» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πέντε ημέρες είναι αρκετές για να μας γυρίσουν πίσω στο 2009».

Σύμφωνα με τον Τάκη Ζαμάνη της Beta Securities, «οι επενδυτές δεν βλέπουν καμία πολιτική λύση σύντομα. Η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα θα σπρωχθούν προς τα πίσω για ακόμη πέντε μήνες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου