Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Γενοκτονία εναντίον των Ελληνορθόδοξων στα Σκόπια




 
Ο Γκρούεφσκι ξεσπά επάνω στη θρησκευτική μειονότητα της ΠΓΔΜ

Του Ν. Νικολαΐδη

Στα Σκόπια, όσο ο Γκρούεφσκι και το καθεστώς του ευαγγελίζονται τα περί ελευθεριών (π.χ. του αυτοπροσδιορισμού) είναι της… μόδας οι διωγμοί και οι φυλακίσεις Ορθόδοξων Χριστιανών. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, περί άλλων τυρβάζουν…

Κορυφή της πυραμίδας των διώξεων η φυλάκιση, για μία ακόμη φορά, του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας Ιωάννη ΣΤ’, ο οποίος ως Έλληνας και αυτός, πληρώνει τη μισαλλοδοξία κάθε τι ελληνικού από την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, υπόκειται σε διώξεις και διακρίσεις από το 2002 για θρησκευτικούς λόγους από την εγκάθετη και καθεστωτική «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων». Στην ουσία όμως, αυτές οι διακρίσεις έχουν βαθύτερο πολιτικό και εθνικό ενδιαφέρον και εμπλέκονται στην προπαγανδιστική συμπεριφορά της επίσημης πολιτικής του Γκρούεφσκι.

Εις θάνατον!

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ή Γιοβάν, ο οποίος είναι και ο μοναδικός ιερωμένος της χώρας που αναγνωρίζεται από το Σερβικό Πατριαρχείο, αλλά και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, διώκεται ανηλεώς εδώ και δώδεκα χρόνια, σε σημείο πλέον να γίνονται εκκλήσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς, όχι μόνο για την αποφυλάκισή του, αλλά ακόμη και για την ίδια του την ζωή, η οποία διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

Στην Αχρίδα, σήμερα, βρίσκεται η έδρα της επίσημης εκκλησίας των Σκοπίων. Της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», η οποία, εμπλεκόμενη στην πολιτική στρατηγική της παλιάς Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της «Μακεδονίας» να νομιμοποιήσει ιστορικά τον ξεχωριστό εθνικό της χαρακτήρα, αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου και αυτοανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη, αλλά δεν αναγνωρίζεται επισήμως από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία.

Παρότι η Σερβική Εκκλησία επανατοποθέτησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη, οι αρχές της χώρας τον κατηγορούν ως «εθνική απειλή», παρά το γεγονός ότι απευθύνεται στο 42,4% του πληθυσμού που είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί. Με αμφιλεγόμενες αποφάσεις σκοπιανών δικαστηρίων, ο Ιωάννης ΣΤ’ μπανοβγαίνει στις φυλακές με αποτέλεσμα να έχει κλονιστεί σοβαρά η υγεία του.

Για το θέμα αυτό, θέση έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε έκθεση της οποίας υπογραμμίζονται οι διώξεις των Ορθοδόξων χριστιανών στα Σκόπια, όπως και του αρχιεπισκόπου Ιωάννη, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις μικρές θρησκευτικές κοινότητες, σεβασμός στις θεμελιώδεις ελευθερίες και ισότητα για όλους τους πολίτες των Σκοπόων.

Πετάνε τους αντιφρονούντες στα… ψυχιατρεία!
Το καθεστώς Γκρούεφσκι έχει βρει τον… καλύτερο τρόπο για να «ξεφορτώνεται» τους αντιφρονούντες. Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για συλλήψεις και εγκλεισμούς σε ψυχιατρεία, όπου οι αντιφρονούντες, με χρήση φαρμάκων μετατρέπονται σε… ακίνδυνους ασθενείς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 36χρονου σήμερα ιστορικού και ακτιβιστή Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς, ο οποίος είναι ένας από τους επικριτές του Γκρούεφσκι. Με εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας(!) ο Γκλιγκορίεβιτς, ο οποίος εδώ και 12 χρόνια υπόκειται σε τρομερούς διωγμούς, απήχθη και, τελικά, βρέθηκε κλεισμένος για μία ακόμη φορά στο κρατικό ψυχιατρείο των Σκοπίων.

Νωρίτερα, είχε δικαστεί δεκάδες φορές και διωχθεί ποικιλοτρόπως, επειδή… τόλμησε να ιδρύσει τη φοιτητική οργάνωση «Σλαβικό Φιλελληνικό Δίκτυο», η οποία φυσικά κηρύχθηκε παράνομη. Η παράξενη αυτή υπόθεση έφθασε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επιστολή της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, η πρόεδρος της οποίας ενημέρωσε και τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Για την περίπτωση Γκλιγκορίεβιτς είχε μεταβεί στα Σκόπια αντιπροσωπεία από τη Θεσσαλονίκη, αφού το θέμα είχε φτάσει στη Βουλή. Τότε, η πρώτη αντίδραση στα Σκόπια ήταν ότι πρόκειται για «ανύπαρκτο πρόσωπο», όμως αμέσως το ίντερνετ «πλημμύρισε» με παλαιότερα κείμενα, μελέτες και e-mail του Γκλιγκορίεβιτς αλλά και με επίσημα κρατικά ντοκουμέντα που αποδείκνυαν ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, πολίτη της ΠΓΔΜ.

Πηγή εφημ. “Press Time”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου