Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

«Πολεμικές» προετοιμασίες Τσίπρα για τη μάχη του Βερολίνου


«Πολεμικές» προετοιμασίες Τσίπρα για τη μάχη του Βερολίνου 

Κατακόρυφα ανεβαίνει το θερμόμετρο στη διαπραγμάτευση για αξιολόγηση και χρέος, με τον Αλέξη Τσίπρα να εντείνει με καταιγιστικούς ρυθμούς τις επαφές του για να στήσει τα απαραίτητα αναχώματα απέναντι στο Βερολίνο, αλλά και τις παράλογες αξιώσεις του ΔΝΤ.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η πολιτική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, με κυβερνητικό αξιωματούχο να σημειώνει την Παρασκευή στη Βουλή πως «δουλεύουμε πολύ σκληρά με βασικό στόχο το κλείσιμο πολιτικής συμφωνίας στις 5 Δεκεμβρίου», τονίζοντας πως ο στόχος είναι τόσο εφικτός όσο και ρεαλιστικός.

Το στίγμα για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση στις επόμενες επαφές με τους θεσμούς έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Κομοτηνή όπου τόνισε πως θα προχωρήσει «χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα κρίσιμα ζητήματα και ιδίως των εργασιακών δικαιωμάτων και χωρίς νέα μέτρα. Ειδικά για την περίοδο μετά το 2018».
Σε αυτό το πλαίσιο και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμππλε να προσπαθεί – αποδεδειγμένα πλέον μετά το φιάσκο διαρροών για το Washington Group, να ναρκοθετήσει το δρόμο για να μην ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκεντρώνει εφεδρείες και συμμαχίες για τη μάχη του Βερολίνου.
Έτσι, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Πέμπτη, στην οποία επαναβεβαιώθηκε η θετική πορεία της αξιολόγησης, όπερ επιβεβαιώνεται και από τον ξαφνικό καταιγισμό προαπαιτούμενων νομοσχεδίων προς ψήφιση στη Βουλή, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν μέσα στην εβδομάδα δύο πρόσωπα «κλειδιά».
Τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, με την Αθήνα να θέλει να προσδοκά σε μία ηχηρή επαναβεβαίωση της στήριξης της Κομισιόν στις ελληνικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και χρέος.
Σημειώνεται πως ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε, μέσω της ΕΡΤ, την ελπίδα του ότι η συμφωνία για το χρέος είναι προ των πυλών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανταμοιβής του ελληνικού λαού για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση του ελληνικού προγράμματος, σε φάση επιτυχίας», εκτίμησε.
Πέραν αυτού, πληροφορίες αναφέρουν πως στην Ηρώδου Αττικού θα βρεθεί και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, ο οποίος θα μετάσχει και στο κρίσιμο Washington Group στο Βερολίνο.
Ο τελευταίος μάλιστα φρόντισε να στείλει σαφή μηνύματα, επιλέγοντας επί της ουσίας στρατόπεδο στην εν εξελίξει μάχη με το Βερολίνο. «Είναι «εκτός συζήτησης ένα τέταρτο μνημόνιο», διαμηνύει σήμερα μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» ο Μπενουά Κερέ, ζητώντας παράλληλα πάντως την επιτυχία του 3ου Προγράμματος.
Από τη συνάντηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να διερευνήσει τις προθέσεις της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την δημοσιονομική χαλάρωση και στροφή σε αναπτυξιακούς και επενδυτικούς ρυθμούς για την ελληνική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τη μετωπική σύγκρουση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μέσα στην εβδομάδα έριξε πόρτα στο αίτημα του Γερμανού «φίρερ» της οικονομίας για κλείσιμο της στρόφιγγας του QE.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προβεί και σε άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, με το ενδεχόμενο να σηκώσει το κόκκινο τηλέφωνο για επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους να είναι πολύ ορατό.
Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει για όλα τα ανοιχτά μέτωπα και με τον παραδοσιακό σύμμαχο Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, το διήμερο 2-4 Δεκεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι, λίγες ώρες δηλαδή πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου