Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Ο Ερντογάν στήνει σκηνικό πολέμου στο Αιγαίο

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Ο Ερντογάν στήνει σκηνικό πολέμου στο Αιγαίο

Ο «ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ» ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα αλλά και το σύνολο της ΕΕ προχωρά ακάθεκτος ο πρόεδρος της γείτονος χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υλοποιώντας, όπως όλα δείχνουν, την απειλή που είχε εκτοξεύσει την προηγούμενη εβδομάδα έπειτα από την απόφαση του Ευρωκοινοβονουλίου για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, ότι θα προκαλέσει «πλημμυρίδα» μεταναστών και προσφύγων προς τη Γηραιά Ήπειρο.
Η κατάσταση πλέον μυρίζει «μπαρούτι». Υπάρχουν πληροφορίες πως ήδη στα παράλια της Μικράς Ασίας, Τούρκοι δουλέμποροι, με την ανοχή και την ενθάρρυνση των Αρχών, άρχισαν να ρίχνουν βάρκες, για να φέρουν καραβιές μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Εάν αυτό ισχύει, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
Ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η Άγκυρα δείχνει να επιδιώκει μια τεχνητή κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, φτάνοντας στο σημείο να προκαλέσει ακόμη κι ένα νέο θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων.
Πρώτο, εδώ και αρκετό καιρό, το Newsbomb.gr έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και εκτενή ρεπορτάζ, για τους επικίνδυνους τακτικισμούς του «Σουλτάνου».
Την ίδια στιγμή, καταγράφεται σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών κατά το τελευταίο τριήμερο. Ενδεικτικά, από το πρωί της Παρασκευής έως τη Δευτέρα το πρωί (28/11/2016), έφθασαν 153 άτομα. Το αντίστοιχο διάστημα στη Μυτιλήνη πέρασαν 53 πρόσφυγες και μετανάστες και στη Σάμο μόλις εννέα.
Αναλυτικότερα, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου ανακοινώθηκε ότι στη Μυτιλήνη καταμετρήθηκαν 5.918 άτομα, στη Χίο 3.701 και στη Σάμο 2.182. Συνολικά, καταμετρήθηκαν 11.801 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή του βορείου Αιγαίου.

Πού το πάει ο Ερντογάν;

Την ίδια στιγμή η στάση του Τούρκου προέδρου, με τις απειλές εναντίον όλων και ιδίως κατά της Ελλάδας προβληματίζουν το σύνολο της Ευρώπης, ενώ δεν είναι πλέον λίγες εκείνες οι φωνές που κάνουν λόγο ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να βάλει φωτιά στη θρυαλλίδα της προσφυγικής έντασης, στήνοντας, ως επίδειξη πυγμής, ένα σκηνικό πολέμου.
Μάλιστα, ειδικοί αναλυτές, εκτιμούν ότι το τελεσίγραφο που ο ίδιος είχε αποστείλει στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα αποτελεί προάγγελο ρήξης ως προς τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό.
Ας θυμηθούμε, όμως, τι είχε δηλώσει από την Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος Ερντογάν, μετά το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, με απόφαση των Βρυξελλών:
«Ακούστε καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν, βάλτε το καλά στο κεφάλι σας. Τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, εμείς τους δίνουμε τροφή. Τι θα συμβεί αν ανοίξει τις πύλες η Τουρκία; Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν».



Στο ίδιο μήκος κύματος, όμως, είχε κινηθεί και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν οι «28» υιοθετήσουν τη μη δεσμευτική πρόταση και αναστείλουν την εταιρική σχέση, τότε η Τουρκία θα στείλει τους μετανάστες στην Ευρώπη. «Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορά μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει να συμβεί αυτό», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε απειλητικά: «Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη».

Περίεργη αύξηση στις αγορές ακινήτων στην Ελλάδα από Τούρκους

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα στην «Καθημερινή» της Κυριακής (27/11/2016), σύμφωνα με το οποίο, από τον Σεπτέμβριο του 2016 και μετά έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επισκέψεις Τούρκων στην Ελλάδα με στόχο την αγορά ακινήτου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή,  Η αύξηση στις επισκέψεις Τούρκων πολιτών για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα καταγράφεται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε στη γείτονα.
Όπως αναφέρεται, μάλιστα, οι περισσότεροι καταλύουν σε ξενοδοχεία στη Συγγρού ή στο Σύνταγμα, έτσι ώστε να είναι κοντά στις δύο περιοχές που θέλουν να επισκεφτούν: το κέντρο και την Ακρόπολη από τη μία, τα νότια προάστια από την άλλη.
Εξάλλου, όπως επισημαίνουν μεσίτες ακινήτων, σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για ανθρώπους που ανησυχούν για το μέλλον στην Τουρκία. Γι’ αυτό ψάχνουν για σπίτι-κατοικία στην Αθήνα και όχι γενικά για επενδυτικές ευκαιρίες.
Και συνεχίζουν λέγοντας ότι έρχονται για να μείνουν ή για να έχουν μια έτοιμη έξοδο κινδύνου, εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Τουρκία. Τους βολεύουν το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα. Θέλουν να είναι στην Ευρώπη, αλλά θα δυσκολεύονταν να πάνε στη Βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, το προφίλ των Τούρκων πολιτών που έρχονται για αγορά σπιτιού στην Ελλάδα αφορά σε ευκατάστατους ηλικίας 50 - 60 ετών, διανοούμενους και γενικότερα απόφοιτους πανεπιστημίου, στελέχη εταιρειών ή ελεύθερους επαγγελματίες. Πολλοί είναι από την Κωνσταντινούπολη, με «ευρωπαϊκό αέρα». Είναι άνθρωποι που δείχνουν να ασφυκτιούν με τις εξελίξεις στην Τουρκία και ειδικά να ανησυχούν για την τροπή που μπορεί να πάρουν. Δεν λείπουν οι Κούρδοι ή μέλη άλλων μειονοτήτων, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από Έλληνες της Πόλης.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που διαμορφώνεται με την ολοένα κλιμακούμενη πρόκληση των Τούρκων κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη. Απαιτείται δε από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης η μέγιστη δυνατή προσοχή, καθώς το σκηνικό τεχνητής έντασης που σοβεί στα ανατολικά σύνορά μας, απειλεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου