Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων

Αλέξης Τσίπρας, Πιερ Μοσκοβισί 

Στην Αθήνα έρχονται σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.
Ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ενώ θα είναι ομιλητής στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπως και ο κ. Κερέ.

Το μήνυμα που αναμένει να κομίσει ο Μοσκοβισί στο Μαξίμου είναι να εγκαταλειφθούν οι τελευταίες «κόκκινες γραμμές» -διατήρηση του σημερινού ορίου ομαδικών απολύσεων, ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και αποφυγή νέας μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου ορίου- προκειμένου να κλείσει η β' αξιολόγηση.
Σε συνέντευξή του («Έθνος της Κυριακής») ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι είναι «απολύτως εφικτό» να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff agreement) τις επόμενες ημέρες. Στη βάση αυτής της συμφωνίας, όπως αναφέρει ο ίδιος, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και γρήγορα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Αυτό, όμως, απαιτεί την πλήρη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων».
Αναφερόμενος στο «ακανθώδες ζήτημα» των αλλαγών στην αγορά εργασίας, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι υπάρχει ακόμη κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει. Σημείωσε, όμως, ότι έχει καταγραφεί πρόοδος από τα κλιμάκια των τεχνικών αποστολών.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μπενουά Κερέ επισήμανε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα και έθετε εκτός συζήτησης τα σενάρια για 4ο Μνημόνιο.

Νέα προσπάθεια μετά το «ναυάγιο»

Μετά το ναυάγιο της τηλεδιάσκεψης του Σαββάτου μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα ανοιχτά μέτωπα της β’ αξιολόγησης, λιγοστεύουν οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις πάνω στα μείζονα ζητήματα (εργασιακό, δημοσιονομικό, εξωδικαστικός συμβιβασμός), συμφωνία δεν υπήρξε σε κανένα από αυτά.
Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρευρεθεί στο ιδιαίτερα κρίσιμο EuroWorking Group (ΕWG) που θα κρίνει τα περιθώρια για συμφωνία, στο προσχέδιο της οποίας η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει έναν μακρύ κατάλογο προαπαιτούμενων:
Αλλαγές στον κανόνα των προσλήψεων στο Δημόσιο.
• Κατάργηση αναποτελεσματικών φοροαπαλλαγών. 
• Κατάρτιση ενός νέου νόμου για τα πρόστιμα της Εφορίας λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του φορολογουμένου και την ύπαρξη ή όχι πρόθεσης μη υποβολής δήλωσης.
• Επιβολή φόρου από τον Ιανουάριο του 2017 στα διαμερίσματα και τις κατοικίες που νοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας Αirbnb.
• Επανεξέταση της φορολογικής νομοθεσίας για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές.
• Επανεξέταση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλιακής κοινότητας.
• Αξιολόγηση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, περιλαμβανομένων μέτρων για τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.
Ολοκλήρωση της μελέτης σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση του ορίου των 25.000 ευρώ για την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ.
• Επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018.
• Ευθυγράμμιση αντικειμενικών-αγοραίων τιμών ώς τον Ιούνιο του 2017, με την πρόβλεψη ότι «οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να αναβάλουν έως την 1η Ιανουαρίου 2018 την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
• Εφαρμογή της λοταρίας των αποδείξεων έως τον Φεβρουάριο του 2017.
• Εγκατάσταση μηχανημάτων POS στο 80% των επιχειρήσεων ώς τον Ιούνιο του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου