Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Kαταγγελίες φωτιά για φοροδιαφυγή «μαμούθ» από τον Δημήτρη Κοντομηνά

Kαταγγελίες φωτιά για φοροδιαφυγή «μαμούθ» από τον Δημήτρη Κοντομηνά
Σοβαρές καταγγελίες που αφορούν τον ισχυρό άνδρα του Alpha Δημήτρη Κοντομηνά έφτασαν στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτές, ο γνωστός επιχειρηματίας με την ανοχή υπηρεσιακών παραγόντων “δώρισε” μετοχές σε συγγενείς και φίλους με την μέθοδο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για να φοροδιαφεύγει, καταφέρνοντας το εξής:


Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες καταγγελίες, για φόρο δωρεάς ύψους 77 εκατομμυρίων ευρώ, που έπρεπε να καταβληθεί πριν από 6 χρόνια, η Δ’ ΔΟΥ Αθηνών επέδωσε το σχετικό Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου μόλις πριν από δυο εβδομάδες, όπως αναφέρει το economy365.gr.

Ερώτηση Νικολόπουλου στον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Για “επιχειρηματικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα Δημήτρης Κοντομηνάς και με το οποίο έχουν ασχοληθεί πολλές φορές η Βουλή και η Δικαιοσύνη” κάνει λόγο στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος, ζητώντας να πληροφορηθεί ποιος είναι ο λόγος που καθυστέρησε εξοργιστικά να συνταχθεί το Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου και επισημαίνοντας ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να εξουδετερωθεί κάθε πιθανότητα παραγραφής.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής υπενθυμίζει μάλιστα ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς κατά την διάρκεια της εξέτασης του στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απάντησε ψευδώς σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα δάνεια που έχει λάβει, γεγονός που υποχρέωσε τον Νίκο Νικολόπουλο να υποβάλει μήνυση για ψευδορκία και να ζητήσει την επανάκληση του επιχειρηματία ενώπιον της Εξεταστικής.

“Προ ημερών κατόπιν έρευνας, με αφορμή την κατάθεση πρότασης για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας του σταθμού «Άλφα» που κατέθεσε η κόρη του κ. Δημήτρη Κοντομηνά, Μαρία Κοντομηνά, διαπιστώθηκαν τα εξής:

Η κα Μαρία Κοντομηνά, μέσω της κυπριακής εταιρείας Mantelord Investments LTD, που εμφανιζόταν ως μέτοχος της Άλφα Δορυφορικής, δεν διέθετε το ανάλογο «πόθεν έσχες» για τη συμμετοχή της σε αυξήσεις του Μετοχικού Κεφαλαίου αρχικά 77,5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια 40 εκατ. ευρώ.

Για να αποφύγει την καταβολή φόρων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω του «πόθεν έσχες» ο Δημήτρης Κοντομηνάς προχώρησε σε αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου υπέρ το άρτιον, με εξωπραγματικές τιμές διάθεσης των μετοχών, με αποτέλεσμα την αύξηση της αξίας των μετοχών της Μαρίας Κοντομηνά κατά 17 εκατ. ευρώ την 3η/3/2005 και κατά 9 εκατ. ευρώ την 30ή/6/2005.

Για το «δώρο» αυτό, όμως, η Μαρία Κοντομηνά δεν κατέβαλε τους αναλογούντες σύμφωνα με τον νόμο φόρους, αλλά και δεν δήλωσε το «δώρο» στην αρμόδια εφορία (Δ΄ ΔΟΥ), φοροδιαφεύγοντας για μία 10ετία σε ποσόν ύψους μεγαλύτερο των 10 εκατ. ευρώ.

Την ίδια διαδικασία ακολούθησε ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς «δωρίζοντας» ανάλογα ποσά σημαντικής αξίας και σε άλλα άτομα ή φορείς, όπως 1) στον κ. Γεώργιο Ψαρά, 2) στην εταιρεία Ιnterfinance, Σύμβουλοι Οικονομικών Υπηρεσιών, 3) Άλφα Entertainment A.E., ώστε με τη χρησιμοποίηση «αχυρανθρώπων» να φοροδιαφεύγει.

Η συνολική φοροδιαφυγή για το σύνολο των «δωρηθέντων» ποσών στους προαναφερόμενους «αχυράνθρωπους» έχει υπολογισθεί στο ποσόν ύψους 77.000.000 ευρώ (!!!)”, σημειώνει στην ερώτηση του ο Νίκος Νικολόπουλος.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή “οι ανωτέρω ως φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν πλήρωσαν προς το Ελληνικό Δημόσιο τον απαιτούμενο φόρο Δωρεάς ύψους 77.000.000 ευρώ, διότι προφανώς ως παρένθετα πρόσωπα πίστευαν ότι ο «δωροδότης» θα κατέβαλλε εκείνος τον συγκεκριμένο φόρο ή θα φρόντιζε για την απαλλαγή τους σε κάθε αστική ή ποινική απαίτηση μέσω των γνωριμιών που διέθετε σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού.

Απόδειξη των «γνωριμιών» αυτών αποτελεί το γεγονός ότι ενώ τα παραπάνω είχαν τεθεί υπ’ όψιν των φορολογικών αρχών προ 6 ετών(!!!), μόλις πριν από 2 εβδομάδες η Δ΄ ΔΟΥ επέδωσε το σχετικό Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου. Η καθυστέρηση αυτή πέραν της πρωτοφανούς διάρκειάς της και βεβαίως της απώλειας εσόδων του Δημοσίου σε μια εποχή χειμάζουσας οικονομίας εμπεριέχει ακόμη και τον κίνδυνο της παραγραφής λόγω καθυστέρησης στις ενέργειες των υπευθύνων της Δ΄ ΔΟΥ”.

Καταλήγοντας, ο Νίκος Νικολόπουλος ζητά να μάθει “με ποια αιτιολογία καθυστέρησε η σύνταξη του Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου από τους αρμοδίους κυρίως από τον προϊστάμενο της Δ΄ ΔΟΥ κ. Αθανάσιο Στάμο εφοριακό ΠΕ/Β και την υποδιευθύντρια κα Δήμητρα Τριανταφύλλου εφοριακό ΠΕ/Β; Ο ισχυρισμός των ανωτέρω εφοριακών ότι «την προτεραιότητα των ελέγχων προσδιορίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)», δεν είναι δυνατόν να ευσταθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ύψους 77.000.000 ευρώ για τις οποίες ο προϊστάμενος της ΓΓΔΕ επέλεξε να μην ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

Και αν έχει εξετασθεί από τους παραπάνω προϊσταμένους της Δ΄ ΔΟΥ ο κίνδυνος παραγραφής τόσον αστικής μορφής όσον και ποινικής τοιαύτης, εξ αιτίας της καθυστέρησής τους να περατώσουν τον έλεγχο, αν διαπιστωθεί δόλος στις παραπάνω ενέργειες του κ. Δημήτρη Κοντομηνά, ώστε με τα παραπάνω τεχνάσματα να μην αποδώσει τον αναλογούντα φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο;”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου