Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

«Σύμφωνο το Βερολίνο για διευκόλυνση στην Ελλάδα»

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ 
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που μεταδίδουν θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα στο προσεχές κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Μετά τη Wall Street Journal που έδωσε χθες στη δημοσιότητα αποκλειστικές πληροφορίες για εξασέλιδο έγγραφο του ESM με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο ο Μηχανισμός πρόκειται να καταθέσει την επόμενη Δευτέρα δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt δημοσιεύει ρεπορτάζ για τις πρώτες διευκολύνσεις που προετοιμάζει για την Ελλάδα η ευρωζώνη.

«Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος» γράφει η Handelsblatt και προσθέτει ότι στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα.
Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη κατά μέσο όρο.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων». Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική δέσμη καθώς «κλειδώνει» τα επιτόκια που πληρώνει η χώρα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλα αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060».
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι το Σαββατοκύριακο υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Τι οφείλει η Ελλάδα

Το ελληνικό κράτος συνολικά οφείλει:
α. στην ευρωζώνη, από τα δάνεια του 1ου προγράμματος διάσωσης, 52,9 δισ. ευρώ, η αποπληρωμή των οποίων προβλέπεται να γίνει μεταξύ 2020 και 2040,
β. στον μηχανισμό στήριξης EFSF, από τα δάνεια του 2ου προγράμματος, 141 δισ. ευρώ, η αποπληρωμή των οποίων θα γίνει από το 2023 έως το 2056
γ. στον ESM, από τα δάνεια του 3ου προγράμματος, 86 δισ. ευρώ -εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα τα 21,4 δισ. ευρώ-, η αποπληρωμή των οποίων έχει συμφωνηθεί να γίνει από το 2034 έως το 2060.

Η αντίδραση του Μαξίμου

Οι προτάσεις του ESM εξετάζονται από την Αθήνα, κυρίως όχι στο σκέλος της σύστασης των μέτρων, αλλά στο πώς θα εξελιχτεί η διαπραγμάτευση από εδώ και στο εξής.
Στα κυβερνητικά κλιμάκια αναμένουν με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις του ΔΝΤ, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα εισηγηθεί βαθύτερη και εκτενέστερη ελάφρυνση για να επιτευχθούν οι στόχοι.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε το πρωί (ANT1) ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να υπάρξει επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.
Οι εταίροι της χώρας και το ΔΝΤ πρέπει να αντιληφθούν ότι δεσμεύονται από το δίκαιο της Ε.Ε. σε ότι αφορά τα εργασιακά, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα της συμφωνίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί μέτρα μετά το 2018.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, ούτε πρόκειται να υπάρξει τέτοια συζήτηση» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η θέση που εξέφρασε ρητά ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου