Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η συμμαχία Τσίπρα με Κομισιόν και ΕΚΤ και το «παιχνίδι» με το ΔΝΤ

Η συμμαχία Τσίπρα με Κομισιόν και ΕΚΤ και το «παιχνίδι» με το ΔΝΤ
Στον απόηχο της μάχης για το κλείσιμο της αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του χρέους συνεδριάζει στις 09:30 το πρωί το Πολιτικό Συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.


Στη συνεδρίαση, η οποία θα γίνει λίγο πριν την έλευση των Πιερ Μοσκοβισί και Μπενουά Κερέ στο πρωθυπουργικό γραφείο, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση, η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο με τρία βασικά ζητήματα να εμποδίζουν το κλείσιμό της για να ανοίξει η «πόρτα» στην απομείωση του χρέους.

Αυτά δεν είναι άλλα από τα εργασιακά, με τις επιταγές του ΔΝΤ να απορρίπτονται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση, τα ενεργειακά και το δημοσιονομικό του 2018.

Παρά το γεγονός ότι οι μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις έχουν επιφέρει μικρή πρόοδο, με το μεγαλύτερο σκόπελο να ακούει στο όνομα του ΔΝΤ αναφορικά με τις αξιώσεις του για ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, συμβάσεις εργασίας και επανεξέταση στον κατώτατο μισθό, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν πως ο στόχος για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη είναι εφικτός.

Στο Μαξίμου παραπέμπουν στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για κλείσιμο της αξιολόγησης «χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα κρίσιμα ζητήματα και ιδίως των εργασιακών δικαιωμάτων και χωρίς νέα μέτρα. Ειδικά για την περίοδο μετά το 2018».

«Δώρα» από Μοσκοβισί και Κερέ

Την ίδια ώρα βέβαια, όλο το βάρος πέφτει στις επαφές που θα έχει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Και με τους δύο ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και των διαβουλεύσεων στις τάξεις των δανειστών για το ελληνικό πρόγραμμα, το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και εν συνεχεία την ελάφρυνση του χρέους.

Τόσο από την πλευρά της Κομισιόν, όσο και από την ΕΚΤ η κυβέρνηση προσδοκά σε μία σαφή δήλωση πολιτικής στήριξης υπέρ της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, της ελάφρυνσης του χρέους και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση, αφού η Αθήνα υλοποιεί στο 100% τις δεσμεύσεις της.

Ήδη, ο ευρωπαίος Επίτροπος σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής λίγες ώρες πριν την άφιξή του στη χώρα μας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Ελληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. Το «success story» που γράφουμε μαζί, σημαίνει την επιστροφή στην ομαλότητα».

Σε ερώτηση για το αν είναι κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε την ελάφρυνση του χρέους τονίζει ότι: «σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης αξιολόγησης και την καλή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δεύτερη, πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τις συζητήσεις που πρέπει να λάβουν χώρα στο επόμενο Eurogroup»

ΔΝΤ… εντός εκτός και επί τα αυτά

Το μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση είναι να μην πέσει η χώρα και η οικονομία θύμα της σύγκρουσης μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πως πρέπει να βρεθεί λύση στην οξύμωρη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη μία να ζητά συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και από την άλλη να απορρίπτει κατηγορηματικά την άμεση συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως επιτάσσει η Ουάσινγκτον.

Το θέμα εξάλλου αυτό, με τη συμμετοχή του Ταμείου μόνο σίγουρη να μην θεωρείται, αναμένεται να απασχολήσει την τηλεδιάσκεψη του Washington Group που θα πραγματοποιηθεί μετά το οργιώδες παρασκήνιο διαρροών μεταξύ Ταμείου και Βερολίνου, σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη.

Η συμμετοχή εκτός των δανειστών και της Κομισιόν αλλά και εκπροσώπου του ESM επιβεβαιώνει πως δεν αποκλείεται ο «λευκός καπνός» για το ελληνικό ζήτημα να βρει το ΔΝΤ εκτός προγράμματος την επόμενη μέρα…

Σε αυτό το μήκος κύματος με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κινείται εξάλλου και η ίδια η κυβέρνηση, αφήνοντας μέσα από μία «πονηρή» διχογνωμία παράθυρο εξόδου του Ταμείου από το πρόγραμμα, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη αλλά και του Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου…


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου