Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ έρχεται έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ; Τι θα συμβεί αν χάσει ο Μ.Ρέντσι το δημοψήφισμα

matteo-renzi
Μετά το δημοψήφισμα που έγινε στη Βρετανία και η πλειοψηφία των πολιτών αποφάσισε το Brexit, μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ από τους Αμερικανούς που είπαν φτάνει πια η παγκοσμιοποίηση που «ρουφάει» το αίμα του λαού έρχεται η σειρά των Ιταλών να πουν όχι στο ευρώ; Πιθανόν. Είναι κάτι που φοβούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρκετοί εκτιμώντας πώς η Ιταλία ίσως είναι η πρώτη χώρα που εγκαταλείψει το ευρώ.


Η αλήθεια είναι πώς οι ευρωσκεπτικιστές στην Ε.Ε. αυξάνονται και το πολιτικό σύστημα επίσης. Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Τα προβλήματα που έχει είναι πολύ σοβαρά ιδίως στον τραπεζικό τομέα, ενώ την ίδια στιγμή το χρέος είναι δυσθεώρητο.

Η Ιταλία είναι η τρίτη οικονομία της Ε.Ε. και έχει βαριά βιομηχανία. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν οι πολίτες της χώρας να επιλέξουν να επιστρέψουν σε εθνικό νόμιμα για να βάλουν και πάλι μπροστά την οικονομία τους που έχει υποστεί τεράστια ζημιά από την πολιτική λιτότητας που υπαγορεύει το Βερολίνο, παρασύροντας την Ευρώπη σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.


Αρκετοί είναι οι αναλυτές εκείνοι που πιστεύουν πώς το «Όχι» στο δημοψήφισμα (έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει) που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο από το ευρώ. Οι Ιταλοί στο δημοψήφισμα αυτό βλέπουν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες και σε καμία περίπτωση δεν το θέλουν.

Τα πράγματα για τον Ματέο Ρέντισ χειροτέρεψαν λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα: Μια ανεργία που φτάνει το 11,4%, ένα χρέος που φτάνει το 132% του ΑΕΠ και έναν τραπεζικό τομέα που βουλιάζει από τα «κόκκινα δάνεια». Οι μισοί σχεδόν από τους νέους είναι άνεργοι και η δυσαρέσκεια μεγάλη.

Η μεσαία τάξη της Ιταλίας, όπως και των ΗΠΑ, αισθάνεται ότι δεν έχει επωφεληθεί από την παγκοσμιοποίηση. Στο παρελθόν, οι ιταλικές κυβερνήσεις προσπερνούσαν τα προβλήματα χάρις στην υποτίμηση και τις δημόσιες δαπάνες. Αυτό δεν είναι τώρα δυνατό. Η Ιταλία χρειάζεται διαρθρωτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν μπορεί να την εφαρμόσει σε συνθήκες λιτότητας.

Ο κυριότερος αντίπαλος του Ρέντσι, ο Μπέπε Γκρίλο από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, προειδοποιεί τους ψηφοφόρους ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλούνται να ψηφίσουν δίνουν υπερβολικές εξουσίες στον Ρέντσι και υποστηρίζει ότι η Ιταλία πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ. Ο Ρέντσι δεν χάνει ευκαιρία να καταγγείλει τις συγκεχυμένες προτάσεις του Κινήματος και να επισημάνει την έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας που το χαρακτηρίζει.

Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Τραμπ, όμως, δεν είναι σαφές αν οι Ιταλοί ανησυχούν για πράγματα όπως η εμπειρία ή η ικανότητα. Αυτό που θέλουν είναι να εκδηλώσουν την οργή τους για τις συνέπειες της λιτότητας στη ζωή τους. Ο Ρέντσι και οι βουλευτές του γυρίζουν την Ιταλία για να ενισχύσουν τις ψήφους υπέρ του «Ναί».

«Αν νικήσει το “Όχι”, όποιος είναι πρωθυπουργός τα επόμενα 30 χρόνια θα είναι σκλάβος των βέτο, των εκβιασμών και της γραφειοκρατίας», προειδοποιεί ο Ματέο Ρέντσι, αλλά όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως, οι Ιταλοί δεν συμφωνούν μαζί του.

Στις ημέρες που απομένουν, η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους να μην ακολουθήσουν τα παραδείγματα του Brexit και των αμερικανικών εκλογών. Αν δεν τα καταφέρει, οι συνέπειες μπορεί να αποδειχθούν εξίσου σημαντικές με εκείνες των δύο ψηφοφοριών που σόκαραν φέτος τον πλανήτη. Και ακόμη δεν έχουν δει τίποτα.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου