Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Κοτζιάς: Λύση στο Κυπριακό με αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων


Σταθερός στην θέση ότι η λύση για το Κυπριακό πρέπει να συνοδευτεί από αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί παραμένει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.


«Αυτό που ενοχλεί κάποιους είναι ότι δεν στηρίζουμε οποιαδήποτε θέση λέει ότι η Τουρκία μπορεί να έχει εγγυητικά παρεμβατικά δικαιώματα στη Κύπρο, ή η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει εσαεί τουρκικό κατοχικό στρατό» τόνισε σε συνέντευξή του στον ρ/σ του Alpha ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και διευκρίνισε ότι στο κείμενο που έδωσε στις εμπλεκόμενες πλευρές καθορίζεται με σαφήνεια ο δρόμος για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. «Εμείς επιμένουμε», ανέφερε, «ότι πρέπει να είναι σε ένα εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα και να υπάρχει μία ρήτρα που να δίνει μία συγκεκριμένη ημερομηνία οριστικής αποχώρησης».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχτηκε μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι «πολλοί θα θέλανε να δημιουργήσουν ένα ρήγμα ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα και ο πιο εύκολος δρόμος γι αυτό θα ήταν να υπονομεύσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική». «Εκτός κι αν κάποιοι με "λύση" εννοούν την παράδοση και εννοούν να παραμείνει ο τουρκικός στρατός κατοχής πάνω στο νησί. Ας το πούμε ευθέως. Με υβρίζουν γιατί δεν τολμούν ηθικά και πολιτικά να το πουν ευθέως, ότι είναι υπέρ της παραμονής και της νομιμοποίησης του παράνομου κατοχικού τουρκικού στρατού», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη διάθεση και πρόθεση της ελληνικής πλευράς για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να διερευνηθεί «αν υπάρχουν γέφυρες και δυνατότητας για μία συμφωνία». Παράλληλα, ανέφερε ότι «η τουρκική πλευρά έδειχνε διατεθειμένη να κουβεντιάσει και επί της ουσίας και να βρει μία συμβιβαστική λύση, μέχρι την στιγμή που ξέσπασε το πραξικόπημα».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, με τους δύο άνδρες να συνομιλούν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου