Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Μοσκοβισί: Κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους

Την πεποίθησή του ότι η κατάλληλη στιγμή για τη συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εκφράζει, σε συνέντευξή του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα τη Δευτέρα.


«Οι Έλληνες έχουν κάνει τόσες πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα» τονίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει στο Έθνος ότι είναι απολύτως εφικτό να κλείσει η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνοκρατών (stuff level agreement) τις επόμενες ημέρες, ώστε η Αθήνα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και γρήγορα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό απαιτεί τη συμφωνία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. «Έρχομαι στην Αθήνα τη Δευτέρα για να ενθαρρύνω την κυβέρνηση να κάνει ό,τι πρέπει τις τελευταίες αυτές ημέρες» σημειώνει. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθαρίζει «ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι δύσκολες, αλλά ουσιώδεις».

Δηλώνει ακόμη ότι το πρόγραμμα του ΕΜΣ χτίστηκε πάνω στην αποδοχή συγκεκριμένων στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος έως το τέλος του προγράμματος (2018) και το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ο στόχος αυτός, διαμηνύει, επανασυμφωνήθηκε το Μάιο από το Eurogroup και υπογραμμίστηκε η σημασία μιας σταθερής δημοσιονομικής τροχιάς.

Ο Γάλλος επίτροπος αφήνει και υπαινιγμούς για το Βερολίνο, δηλώνοντας πως «οι χώρες με δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο, για τις ίδιες αλλά και για το όφελος όλων».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, απέκλεισε μια απομείωση του χρέους, υποστηρίζοντας ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση το ζητεί.

Για περαιτέρω προσέγγιση στα λίγα ανοιχτά θέματα που απομένουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κάνει λόγο από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου