Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη για πολιτική συμφωνία – Τι λένε στο Μαξίμου

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη για πολιτική συμφωνία – Τι λένε στο Μαξίμου 

Μία ντουζίνα… συναντήσεις με τους στενούς συνεργάτες του περιμένει τον Αλέξη Τσίπρα με την επιστροφή του από την Κούβα και τις προτροπές να… κρατήσει γερά, προκειμένου να μπουν μπροστά νέες πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν το δρόμο στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την αίσιο τέλος στο θρίλερ με συμφωνία «πακέτο» μέχρι το τέλος του έτους, μετά και το «πράσινο φως» για πολιτική συμφωνία από ανώτατο κοινοτικό αξιωματούχο.
Εξάλλου, προς αυτή την κατεύθυνση η Ηρώδου Αττικού ρίχνει τα βαριά χαρτιά της, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ στο Άμπου Ντάμπι στη διάσκεψη της UNESCO για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπου θα ταξιδέψει την Παρασκευή, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για επικοινωνία και με την Άνγκελα Μέρκελ.
Με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας, στο Μαξίμου εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορές, ώστε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα να υπάρχει staff level agreement σε ποσοστό 90% και να μπορέσει να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο για τα εργασιακά.
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις όλα τα τελευταία 24ωρα είναι έντονες ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ΔΝΤ, το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, ενώ ήδη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν «κλειδώσει», όπως αποκάλυψε και η WSJ.
Το εφιαλτικό σενάριο, το οποίο θέλει να αποφύγει το Μαξίμου αφορά στα μέτρα που θα ζητήσει το ΔΝΤ για να μετέχει στο πρόγραμμα, με την κυβέρνηση επιχειρεί μία «ντρίμπλα» με τα πρωτογενή πλεονάσματα, αποδεχόμενη υψηλά ποσοστά (3,5%) για το 2019 και 2020, δεδομένου ότι αυτά θα μπορέσουν να αναθεωρηθούν επί τα βελτίω με την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ενεργοποιηθούν το 2018.
Και ενώ η αγωνία κορυφώνεται για όλους, εντός και εκτός του Μαξίμου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρίχνουν κλεφτές ματιές στη… σιγουριά των αγορών, που προεξοφλούν συμφωνία, όπως φαίνεται από την αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας στο 6,5%.
Τι θα γίνει ωστόσο στο ενδεχόμενο το Ταμείο να επιμένει σε νέα μέτρα πέραν του 2018; Η απάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων είναι κοφτή: «Όχι», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Ουάσιγκτον, σε μία συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη για την ίδια τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης στη σκιά του ιταλικού δημοψηφίσματος και του εκλογικού 2017…


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου