Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ο κύκλος κλείνει, το λάδι σώνεται…


Του Κώστα Στούπα

1) Ο κύκλος κλείνει, το λάδι σώνεται...

Πριν από 10-20 χρόνια οι ερωτήσεις που δεχόταν η στήλη αφορούσαν τις μετοχές που θα δώσουν τη μεγαλύτερη απόδοση ή προβλέψεις για βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των αγορών.


Πολλοί αδαείς τότε πίστευαν και προφανώς πιστεύουν ακόμη πως κάποιος κλειστός πυρήνας ισχυρών ανεβοκατεβάζει τις αγορές κατά το δοκούν. Αρκεί, λοιπόν να εξασφαλίσει κάποιος εσωτερική πληροφόρηση για να μην χρειαστεί να εργαστεί ποτέ στη ζωή του και να εξασφαλίσει τα αγαθά του Αβραάμ...

Μάταιη αποδείχτηκε η προσπάθεια υποστήριξης της άποψης πως οι αγορές είναι απρόβλεπτες και ο μόνος ασφαλής τρόπος κάποιος να κερδίσει σε αυτές ή έστω να επιβιώσει, είναι να διαγνώσει με σχετική βεβαιότητα ότι το πλήθος κινείται σε λάθος κατεύθυνση εναντίον των δεδομένων της πραγματικότητας...

Πριν από 3-7 χρόνια οι ερωτήσεις του κοινού μιας οικονομικής στήλης αφορούσαν την ασφάλεια των καταθέσεων και τους τρόπους φυγάδευσης αυτών από τις ελληνικές τράπεζες που περνούσαν σταδιακά υπό το δεσποτικό έλεγχο του ληστρικού πελατειακού και κομματικού κράτους.

Αν και οι καταθέτες είναι οι μόνοι που δεν πλήρωσαν μερίδιο των συνεπειών της ελληνικής χρεοκοπίας, οι καταθέσεις τα τελευταία χρόνια καταληστεύτηκαν από τις διαδοχικές αυξήσεις των φόρων.

Το κράτος των κατσαπλιάδων των Αθηνών και με την απειλή της κατάσχεσης μισθών και οικιών υποχρεώνει τους ανθρώπους να πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για άθλιες συνθήκες υγείας και συντάξεις που όχι μόνο δεν μπορεί να εγγυηθεί αλλά είναι βέβαιο πως δεν θα μπορεί να καταβάλλει. Το ίδιο ισχύει και για τους φόρους που δεν έχουν καμιά ανταπόδοση.

Μάλιστα μετά την επιτυχία της "εθνοσωτηρίου" της αριστεράς που έφερε τα capital controls και την αιχμαλωσία των κόπων όσων δεν τους φυγάδευσαν στο εξωτερικό, το έγκλημα ολοκληρώνεται.

Είναι πασιφανές πως ο παρασιτικός "καρκίνος" εν όψει της κατάρρευσης της χώρας ληστεύει ό,τι έχει απομείνει στους κουμπαράδες των ανθρώπων του μόχθου.

Τα τελευταία χρόνια οι συχνότερες ερωτήσεις που δέχεται η στήλη αφορούν πληροφορίες μεταφοράς των οικονομικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και μετανάστευσης όσων μπορούν να μεταναστεύσουν.

2) Ο κύκλος σιγά-σιγά κλείνει...

Το "λίπος" που κράτησε τη χώρα όρθια μετά το 2010 ήταν οι καταθέσεις είτε αυτές βρίσκονταν στις τράπεζες, είτε στα στρώματα, είτε στο εξωτερικό. Τα στοιχεία συγκλίνουν πως το "λίπος" αυτό εξαντλείται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, που επικαλείται η Καθημερινή, το χρήμα που κυκλοφορεί και δεν είναι κατατεθειμένο σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μειώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στα 14,5 δισ. ευρώ από τα 20,9 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2015.

Πρόκειται για το χρήμα που υπάρχει σε θυρίδες και σε στρώματα και στο οποίο εάν προστεθούν και αυτά που διατηρούν οι Έλληνες εκτός τραπεζικού συστήματος με βάση την κατανομή σε χαρτονομίσματα της ΕΚΤ, φθάνει τα 43,8 δισ. ευρώ.

Μια χώρα που θα είχε ελπίδες να αποφύγει την κατάρρευση και να σωθεί το 2010 θα είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις το χρήμα των καταθέσεων να κατευθυνθεί προς επενδύσεις σε τομείς ανταγωνιστικούς. Αντί να γίνει αυτό πήγε στην καταβολή συντάξεων και τη συντήρηση του δημοσίου το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ήταν και παραμένει παρασιτικό.

Οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις μείωσαν τους εργαζόμενους στο δημόσιο και με πρόωρες συντάξεις αύξησαν τον αριθμό των συνταξιούχων. Το μόνο όφελος για την κοινωνία και την οικονομία ήταν η εξοικονόμηση των μετακινήσεων των νυν πρόωρα συνταξιούχων που πριν μετακινούνταν σε θέσεις αργομισθίας.

Όποιος ισχυρίζεται πως αυτό το μοντέλο μπορεί να βάλει την οικονομία σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα με ρυθμούς πάνω από 2,5% είτε δουλεύει τον εαυτό του είτε δουλεύει εμάς τους υπόλοιπους.

Ο κύκλος κλείνει, το λάδι στο καντήλι της χώρας σώνεται...

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου