Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Το βέτο του Καραμανλή Για την ένταξη του Βενιζέλου στη Νέα Δημοκρατία, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες Σαμαρά

Το βέτο του Καραμανλή - Κεντρική Εικόνα 

Του Νίκου Σίμου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κλειστός παραμένει ο δρόμος προς τη Νέα Δημοκρατία για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικό συνεταίρο του Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο. Κι αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μελετά όλα τα ενδεχόμενα διεύρυνσης της Ν.Δ. και προς άλλους κομματικούς χώρους, εντούτοις για την περίπτωση Βενιζέλου έχουν εγερθεί πολλά βέτο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κυριότερο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτό του Κώστα Καραμανλή.
Η στάση αυτή του πρώην πρωθυπουργού δεν αντιπροσωπεύει κάποια προσωπική εμπάθεια, αλλά εκφράζει την αντίθεση της ευρύτερης νεοδημοκρατικής παράταξης στην ένταξη στο κόμμα κορυφαίων προσώπων του ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν παίξει συγκεκριμένο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ειδικώς την περίοδο που κυβερνούσε το κόμμα αυτό. Με άλλα λόγια, άλλο πράγμα οι εντάξεις και άλλο πράγμα οι κυβερνητικές συνεργασίες που επιβάλλουν το συμφέρον της χώρας και η αποφυγή συνθηκών ακυβερνησίας και πολιτικής αστάθειας. Αντιθέτως, δεν θα πρέπει να αποκλείεται απορρόφηση στελεχών του Ποταμιού, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα κατορθώσει να μπει στη Βουλή.
Επιπλέον, στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται τελικώς η προοπτική δημιουργίας κόμματος από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, για το οποίο άλλωστε πίεζε μέχρι τελευταία στιγμή τον πρώην πρωθυπουργό ο κυβερνητικός του συνεταίρος. Η πίεση δε αυτή ησκείτο διότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διέβλεπε ότι δεν είχε πολιτικό μέλλον στο κόμμα από το οποίο προέρχεται. Ομως ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να τον «εξυπηρετήσει», όχι μόνο διότι δεν συγκατένευσε τελικώς στην ίδρυση κόμματος, στο οποίο ο κ. Βενιζέλος θα είχε περίοπτη θέση, αλλά και διότι δεν μπορεί να τον «χώσει» στη Νέα Δημοκρατία, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
Ετσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα προχωρήσουμε με αδιασάλευτο το εγχώριο κομματικό status quo προς τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, καθώς φαίνεται ότι η κινητικότητα που είχε αρχίσει να σημειώνεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέων πολιτικών σχηματισμών, κυρίως στον χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς, παγώνει. Ισως και οριστικά.

ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΗΚΕ. 
Ομως, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς έχει αρχίσει περιοδείες ανά την Ελλάδα και η κινητικότητά του αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει υπόνοιες ότι κάτι ετοιμάζει -αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι ανάλογες περιοδείες πραγματοποιεί και ο κ. Βενιζέλος, που τον πίεζε, όπως προαναφέρθηκε, για τη δημιουργία νέου κόμματος-, στο μυαλό του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού της Ν.Δ. έχουν κυριαρχήσει ωριμότερες σκέψεις.Πρώτον, δεν θέλει να εκτεθεί ως διασπαστής της παράταξης -για μία ακόμη φορά- καθώς βλέπει ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα προαναγγέλλουν μια σίγουρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που θα μπορούσε, αναλόγως προς τις εκλογικές συνθήκες, να είναι και ευρεία.Δεύτερον, δεν επιθυμεί, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, να πέσει στην παγίδα της διάσπασης, επειδή θα έχει παρασυρθεί από έναν κορυφαίο μεν πολιτικό, ο οποίος όμως αυτήν τη στιγμή είναι κόκκινο πανί και για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ (ή Δημοκρατική Συμπαράταξη).Τρίτον, είναι φυσικό να τον απασχολεί η ιστορική διαδρομή της Πολιτικής Ανοιξης, καθώς το εγχείρημα εκείνο είχε ως τελική συνέπεια να μείνει ο ίδιος εκτός πολιτικής για πολλά χρόνια. 
Και δεν είναι βέβαιο ότι η οικογένεια Μητσοτάκη θα είναι τόσο μεγαλόψυχη προς το πρόσωπό του όσο ήταν ο Κώστας Καραμανλής, που τον εισήγαγε και πάλι στο πολιτικό παιχνίδι. Καθώς έτσι έχουν τα πράγματα, το ερώτημα είναι πώς θα κινείται στο εξής ο Αντώνης Σαμαράς. Οι πληροφορίες λένε ότι θα μείνει μέσα στη Νέα Δημοκρατία συγκροτώντας συγχρόνως μια συμπαγή δική του ομάδα, ώστε, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, να μπορεί να ασκεί πιέσεις στην ηγεσία του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου