Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Επιτέλους! Αρχίζει η άντληση πετρελαίου από το Κατάκολο – Πότε βάζουν μπροστά τα γεωτρύπανα

Επιτέλους! Αρχίζει η άντληση πετρελαίου από το Κατάκολο – Πότε βάζουν μπροστά τα γεωτρύπανα 

Στο στάδιο της εκμετάλλευσης από την Energean Oil & Gas εισέρχεται το διαπιστωμένο υπεράκτιο κοίτασμα του δυτικού Κατάκολου, στον νομό Ηλείας.
Σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, η οποία υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Η Περιοχή Εκμετάλλευσης ορίζεται σε έκταση 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι συνόλου 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων της περιοχής παραχώρησης του Κατακόλου.
Στην Περιοχή Εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται και χερσαία έκταση (περιοχή Βιολογικού Καθαρισμού του Πύργου Ηλείας) για την δημιουργία εγκαταστάσεων και τη διενέργεια γεωτρήσεων (οριζόντιων) μέσω των οποίων θα προχωρήσει η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπεράκτιου κοιτάσματος.
Στην Περιοχή Εκμετάλλευσης δεν εντάχθηκε η περιοχή του Λιμένος Κατακόλου και η προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτήρι Κατακόλου – Κυπαρισσία) όπως αυτή έχει προσδιορισθεί με την Υπουργική Απόφαση 25794/16
Η Energean Oil & Gas εκτιμά ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 35 – 40 εκατ. βαρελιών πετρελαίου σε θέση (Stock Tank Oil In Place), ενώ στα επίπεδα του 30% εκτιμάται η αποληψιμότητα.
Με αφορμή την έναρξη της 25ετούς περιόδου εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας, μιλώντας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, δήλωσε τα εξής:
«Ο όμιλος της Energean ανοίγει και πάλι ένα νέο δρόμο για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων, αυτήν την φορά στη Δυτική Ελλάδα. Μετά το κοίτασμα πετρελαίου στον Πρίνο και το κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, σε φάση εκμετάλλευσης περνά το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο.
»Η Energean δρομολογεί μία επένδυση η οποία, είναι της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων και η οποία θα δώσει δεκάδες δουλειές στην τοπική κοινωνία θέτοντας, όπως έχει συμβεί και στην Καβάλα, τα θεμέλια της δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού πόλου γενικότερα για την περιοχή της Ηλείας, η οποία είναι από τις ωραιότερες, τις πλέον προνομιακές αλλά και τις περισσότερο αδικημένες στην χώρα.
»Η τεχνογνωσία της Energean και το παράδειγμα της 35ετούς παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο της Καβάλας, με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς την οποιαδήποτε περιβαλλοντική επιβάρυνση, σε ένα νομό με κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως είναι η Θάσος, και με περιοχές ιδιαίτερου κάλλους, όπως είναι το Δέλτα του Νέστου, εγγυώνται ότι το Κατάκολο θα καταστεί ένα νέο παράδειγμα διεθνούς αναφοράς, καθώς θα συνδυάζει την αρμονική συνύπαρξη του τουρισμού, του φυσικού περιβάλλοντος και της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου. Και, βεβαίως, το παράδειγμα του Πρίνου εγγυάται και έχει ήδη δρομολογήσει την αρμονική συνεργασία της Energean με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τις αρχές του Πύργου και την τοπική κοινωνία του Κατακόλου σε μία βάση σταθερής και διαφανούς ενημέρωσης και συνεννόησης».
Η Energean, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται να υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου, έως το τέλος Φεβρουαρίου 2017.
Ο νέος προγραμματισμός παραπέμπει στο 2018 την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την στεριά προς την θάλασσα (οριζόντια γεώτρηση) και θα προχωρήσει σε μήκος περίπου 4,5 χιλιομέτρων, κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, φθάνοντας στο κοίτασμα σε βάθος περίπου 2,5 χιλιομέτρων.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου