Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Μεγάλη γεωπολιτική ανατροπή επί θύραις - Ο Ερντογάν συγκρούεται με τις ΗΠΑ και εναγκαλίζεται τον Πούτιν!

Ένα τεράστιο ερώτημα πλανάται στην Άγκυρα: Ποιός βομβάρδισε τους Τούρκους καταδρομείς στην Αλ Μπαμπ - Μήπως οι ΗΠΑ;
του Σάββα Καλεντερίδη

Μπορεί εμείς στην Ελλάδα να ζούσαμε την πρώτη μας… «Μαύρη Παρασκευή», όμως μια μέρα πριν η Τουρκία ζούσε την πρώτη της «Μαύρη Πέμπτη».
Στις 3:30 πρωινή ώρα, ομάδα των ειδικών δυνάμεων που δρούσε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» και συνόδευε άνδρες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δέχτηκε αεροπορική επίθεση από δύο αεροσκάφη δυτικά της Αλ Μπαμπ, κομβικής σημασίας πόλη την οποία πολιορκούν, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός υπολοχαγού και δύο μονίμων υπαξιωματικών καθώς και τον τραυματισμό άλλων δέκα.


Μετά από λιγότερο από πέντε ώρες, συγκεκριμένα στις 8:05, ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη έξω από το κτήριο της Νομαρχίας Αδάνων, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό επτά. Ο ίδιος ο νομάρχης γλύτωσε για δύο λεπτά, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ακολούθησε η πίεση που δέχτηκε η τουρκική λίρα από το δολάριο. Γεγονός που ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στην τουρκική λίρα.
Τέλος, ήρθε το χτύπημα από το Ευρωκοινοβούλιο. Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η «Μαύρη Πέμπτη» έκλεισε με δεύτερο αεροπορικό πλήγμα που έγινε και πάλι στην ίδια περιοχή, με επτά τραυματίες, αυτή τη φορά. Κάτι που διαψεύδει η τουρκική πλευρά, διατεινόμενη ότι πρόκειται για βλήμα όλμου που τραυμάτισε ελαφρά τους Τούρκους στρατιώτες.
Δεν θα σταθούμε στα άλλα περιστατικά που… μαύρισαν την Πέμπτη του Ερντογάν και των συντρόφων του, αλλά θα σταθούμε στις αεροπορικές επιθέσεις που δέχτηκαν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, που έχουν εισβάλει στη Συρία και έχουν ήδη καταλάβει μια περιοχή μεγαλύτερη από 1.850 τ.χλμ, έχοντας αρχίσει ήδη την πολιτική εκτουρκισμού του πληθυσμού και εγκατάστασης σουνιτών πιστών στον Ερντογάν.

Η Τουρκία δέχτηκε την αεροπορική επίθεση τη στιγμή που προσπαθεί να καταλάβει την στρατηγικής σημασίας πόλη Αλ Μπαμπ.
Η επίθεση αυτή έγινε την 24η Νοεμβρίου, ακριβώς ένα χρόνο μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-24 από τουρκικά F-16. Σύμφωνα με δήλωση Ρώσου στρατηγού, την επίθεση έκαναν δύο αεροσκάφη τύπου Αλμπατρός, της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας, που απογειώθηκαν από αεροπορική βάση του Χαλεπίου.
Αν είναι σωστή η αναφορά του Ρώσου αξιωματικού, αυτό σημαίνει ότι η επίθεση έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης της Συρίας. Απόφαση που είναι σχεδόν αδύνατον να έλαβε ο Άσαντ ερήμην της Ρωσίας. Εκτός κι αν κάποιοι κύκλοι των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας κινήθηκαν αυτοβούλως για να εμπλέξουν την Τουρκία σε έναν πόλεμο με τη Συρία.
Πάντως, πριν αφήσουμε έναν Τούρκο αρθρογράφο, που είναι κοντά στον Ταγίπ Ερντογάν να μας πει ποιον θεωρεί υπεύθυνο ο Τούρκος πρόεδρος, να σημειώσουμε ότι ο συνταγματάρχης ΄του στρατού των ΗΠΑ, John Dorrian, απαντώντας μέσω τηλεκόμφερανς σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τη Βαγδάτη όπου βρισκόταν στις 17 Νοεμβρίου, τόνισε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των χωρών του συνασπισμού που συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ δεν παρέχουν αεροπορική υποστήριξη στην επιχείρηση κατάληψης της Αλ Μπαμπ από τον τουρκικό στρατό γιατί αυτή είναι μια εθνική επιχείρηση της Τουρκίας, την οποία αποφάσισε μόνη της.

Επίσης, ο Αμερικανός συνταγματάρχης υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα τμήματα ειδικών δυνάμεων που είχαν παραχωρήσει στις δυνάμεις που διεξάγουν την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη»!
Όσον αφορά τους Κούρδους, τις τελευταίες μέρες, όσο οι Τούρκοι πλησιάζουν την Αλ Μπαμπ, έχουν σταματήσει να μάχονται στο μέτωπο της Ράκκα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τους Κούρδους να αποσύρουν τις 40 χιλιάδες στρατό από το μέτωπο αυτό αν η Τουρκία συνεχίσει να επιτίθεται στην Αλ Μπαμπ και την Ιεράπολη/Μένπετζ.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Σουλεϊμάν Όζισικ, διευθυντής της ιστοσελίδας internethaber, σε κύριο άρθρο του, αφού αποκλείει τη Ρωσία και την κυβέρνηση Άσαντ, λέει ξεκάθαρα ότι πίσω από την αεροπορική επίθεση εναντίον των Τούρκων καταδρομέων στην Αλ Μπαμπ κρύβονται οι ΗΠΑ.
Δεν μπορούμε να μεταφράσουμε όλο το ενδιαφέρον άρθρο, αλλά θα μεταφράσουμε την κατάληξή του: «Με την επίθεση ήθελαν να χτυπήσουν με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Η Τουρκία θα ανοίξει πόλεμο με τη Συρία, η Ρωσία θα πάρει το μέρος της και θα σταματήσει η ρωσοτουρκική προσέγγιση. Το Ιράκ, το Ιράν και οι Κούρδοι (PYD), θα πάρουν αυτό που θέλουν. Έτσι το ΡΚΚ και ο Γκιουλέν στο εσωτερικό, ο πόλεμος της Τουρκίας με τη Συρία στο εξωτερικό, θα κάνουν πιο εύκολο το διαμελισμό της Τουρκίας. Ποια χώρα το θέλει αυτό; Οι ΗΠΑ!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου